HRVATSKI SABOR: KLUBOVI ZASTUPNIKA POZIVAJU NA CJELOVITU REFORMU DRŽAVNE UPRAVE

HRVATSKI SABOR: KLUBOVI ZASTUPNIKA POZIVAJU NA CJELOVITU REFORMU DRŽAVNE UPRAVE

SaborZAGREB,9. srpnja(Hina) –  Iako su uglavnom podržali nakanu Vlade da kroz predložene izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima barem donekle podigne kvalitetu i učinkovitost državne uprave, većina zastupničkih klubova smatra da treba prići cjelovitoj reformi državne uprave i vratiti povjerenje građana u stručnost i odgovornost njezinih službenika. Klubovi, ponajprije oni oporbeni, isticali su da državnu upravu treba modernizirati, povećati plaće službenicima, stručno ih osposobiti te izdvojiti od svih političkih pritisaka. “Jedini put da dođemo do brže i učinkovite državne uprave je da u nju uložimo dostatna sredstva, moderniziramo je i opremimo”, rekao je Dražen Bošnjaković (HDZ), dodavši da su predložene izmjene na tom putu. SDP-ovac Mato Arlović za Vladine je zakonske izmjene rekao da donekle popravljaju teško stanje u državnoj upravi, da “krpaju rupe”, ali da je pred vlašću velika zadaća cjelovite reforme državne uprave.
Prigovorio je da Vlada nije iskoristila priliku i predvidjela da se nekvalitetni službenički kadar smjenjuje na temelju stručnosti, a ne politike, a ne slaže se ni s produljenjem rokova za natječaj za radna mjesta u državnoj upravi, jer bi to, smatra, omogućilo komoditet. Pero Kovačević (HSP) ocijenio je da je stanje u državnoj upravi sve lošije, te pozvao Vladu da, želi li to stanje poboljšati, cjelovito sagleda situaciju u državnoj upravi i uredi sustav ocjenjivanja službenika.
“Samo se ocjenjivanjem može utvrditi stanje, a ne samo rješavanjem nepodobnih i zapošljavanjem novih službenika”, rekao je.
Usporedbu državnog tajnika Antuna Palarića, koji je u ime Vlade ‘branio’ predložene izmjene, da državna uprava u Hrvatskoj nije lošija ni bolja od one u drugim državama, ocijenio je smiješnom.
“S kim ste je uspoređivali, sa Zanzibarom”, ironizirao je Kovačević.
Dragutin Lesar (HNS/PGS) drži da je za državnu upravu najvažnije utvrditi nadležnosti, da se točno zna tko što radi, te urediti sustav po kojemu bi se na službenička mjesta birali oni najsposobniji. (Hina) xtr ysšh

hina_logo

SABOR O IZMJENAMA ZAKONA O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA I NAMJEŠTENICIMA

ZAGREB,8. srpnja(Hina) –  Hrvatski sabor danas je 8. sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim se predlaže pojednostaviti postupak prijama u državnu službu. Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Antun Palarić rekao je da predloženi zakonski tekst predviđa ukidanje obveze pribavljanja suglasnosti Ministarstva financija i nadležnog upravnog tijela da  u trenutku ZoDSiN_Sabor_Palaricprimanja u službu novog službenika nema neraspoređenih službenika koji bi mogli popuniti to radno mjesto, te da su za to mjesto predviđena sredstva. Predviđeni su i blaži uvjeti za raspoređivanje na mjesta upravnog savjetnika i višeg upravnog savjetnika, s pojašnjenjem da se time želi zaustaviti trend odlaska iz državne službe mladih kadrova, koji, iako po svojim sposobnostima i zalaganju to zaslužuju, zbog prestrogih uvjeta ne mogu napredovati u karijeri.
Stoga se, umjesto dosadašnjih pet, za obavljanje posla upravnog savjetnika predviđaju tri godine radnog staža. Radni staž potreban za obavljanje poslova višeg upravnog savjetnika skratio bi se s deset na pet godina. S 15 na osam dana skratio bi se rok u kojemu službenik može podnijeti prigovor ako nije dobio posao.
Službenički vježbenici, nakon okončanja vježbeničke prakse i uz pozitivnu ocjenu, mogli bi biti raspoređeni na radna mjesta u tijelima u kojima su bili na praksi, a čelnicima određenih tijela državne uprave omogućilo bi se zapošljavanje kadrova na određeno vrijeme. U cilju ‘čistki’ službenika koji neodgovorno i nezakonito obavljaju posao u državnoj upravi predlaže se ubrzanje postupka pred službeničkim sudovima, posebno kako bi se izbjeglo odugovlačenje postupka i učestale zastare. Tako se predlaže da se u postupku zbog teške povrede službeničke dužnosti kao dokazi mogu koristiti pisane izjave svjedoka, a glavna bi se rasprava mogla održati i bez nazočnosti službenika koji se sumnjiči za nezakonitosti, ako je uredno pozvan te je iznio obranu. O predloženim izmjenama raspravljaju zastupnički klubovi.
(Hina) xtr yln