HRVATSKI SABOR: Predstavnici SDLSN informirali Klub zastupnika HSP-a o problemima u zbrinjavanju državnih službenika u MORH i OSRH

HRVATSKI SABOR: Predstavnici SDLSN informirali Klub zastupnika HSP-a o problemima u zbrinjavanju državnih službenika u MORH i OSRH

HSP101105_374

(SDLSN, 10. studenoga) Klub zastupnika Hrvatske stranke prava prva je i zasad jedina parlamentarna stranka koja je pokazala interes za rješavanje statusa državnih službenika i namještenika kojima prestaje služba zbog preustroja Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, no to ni ne čudi s obzirom da se većinom radi o zaposlenicima sa statusom hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Saborski zastupnik i član Predsjedništva HSP-a Pero Kovačević potvrdio je interes HSP-a da se problemu zbrinjavanja 4.900 službenika koji su proglašeni viškom temeljem Strategijskog pregleda obrane pristupi kudikamo odgovornije i sustavnije, te kazao kako će Hrvatska stranka prava u tom smislu poduzeti odgovarajuće korake kako bi se pitanje životne egzistencije tisuća hrvatskih branitelja u statusu državnih službenika riješilo na način na koji oni to zaslužuju.

HSP101105_220Predstavnici SDLSN Vjekoslav Majnarić i Siniša Kuhar, u današnjoj pauzi saborske rasprave, Kovačevića su upoznali s aktivnostima Sindikata u cilju odgovornog i socijalno prihvatljivog zbrinjavanja državnih službenika i namještenika u MORH i OSRH.

Zahvaljujemo se na interesu HSP-a za sudbinu službenika i postavljamo pitanje održivosti modela zbrinjavanja kojim je predviđen izlazak iz sustava uz uvećane otpremnine samo za prvih 1.000 od 4.900 službenika proglašenih viškom. Takvim se postupanjem hrvatski branitelji diskriminiraju, a pravo na program zbrinjavanja priznaje samo prvima u redu za otkaz“, rekao je Vjekoslav Majnarić i dodao kako je situacija naročito alarmantna na području Istočne Slavonije na kojem će najviše službenika ostati bez posla, u životnoj dobi i gospodarskom okruženju u kojem nemaju pravih šansi za ponovno zapošljavanje.

Zbog toga Sindikat predlaže, rekao je Kuhar, izradu osmišljenog programa zbrinjavanja kojim bi se, uz istovremenu kvalitetnu primjenu instituta umirovljenja, dokupa mirovine, premještaja i raspolaganja kroz međuresornu suradnju na socijalno prihvatljiv način zbrinuo višak službenika.

SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA SA ZASTUPNICIMA HSP-A O ZBRINJAVANJU SLUŽBENIKA

hina_logo

ZAGREB, 10. studenog 2005. (Hina) –  Predstavnici Sindikata državnih službenika i namještenika informirali su danas Klub zastupnika HSP-a o problemima u zbrinjavanju državnih službenika u Ministarstvu obrane (MORH) i Oružanim snagama (OSRH), priopćio je taj sindikat.
HSP je zasad jedina parlamentarna stranka koja je pokazala interes za rješavanje statusa 4.900 državnih službenika i namještenika kojima prestaje služba zbog preustroja MORH-a OSRH-a, a radi se uglavnom o zaposlenicima sa statusom hrvatskih branitelja.
HSP101105Zastupnik HSP-a Pero Kovačević obećao je da će njegova stranka poduzeti korake kako bi se pitanje životne egzistencije tisuća hrvatskih branitelja u statusu državnih službenika riješilo na način na koji oni to zaslužuju.
Predstavnik sindikata Vjekoslav Majnarić upozorio  je da model zbrinjavanja predviđa uvećane otpremnine samo za prvih 1.000 od 4.900 službenika proglašenih viškom, čime se dio branitelja diskriminira.
Situacija je naročito alarmantna na području Istočne Slavonije na kojem će najviše službenika ostati bez posla, u životnoj dobi i gospodarskom okruženju u kojem nemaju pravih šansi za ponovno zapošljavanje, rekao je Majnarić.
Zbog toga sindikat predlaže izradu osmišljenog programa kojim bi se, uz istovremenu kvalitetnu primjenu instituta umirovljenja, dokupa mirovine, premještaja i raspolaganja kroz međuresornu suradnju, višak službenika zbrinuo na socijalno prihvatljiv način, stoji u priopćenju. (Hina) pp/xmd ymd

HSP101105_HRT_teletext