HRVATSKI SABOR Zakon o plaćama državnih službenika ipak “u dva čitanja”

HRVATSKI SABOR Zakon o plaćama državnih službenika ipak “u dva čitanja”

zpds_sabor_dnred

(SDLSN, 29. siječnja 2009.) Nakon što je o njemu raspravljalo više saborskih odbora, Zakon o plaćama državnih službenika upućen je redovnu proceduru, tj. predlagatelj je odustao od donošenja po hitnom postupku.

sdlsn_www220Sudeći prema tonovima koji su se mogli čuti tijekom rasprava na odborima, jedan od razloga za upućivanje u redovan postupak jest činjenica da su socijalni partneri okupljeni u Povjerenstvu za izradu Zakona, na tragu rješenja koja bi mogla zadovoljiti obje strane – Vladu i sindikate.

Podsjećamo, glavni prijepor vodi se oko ukidanja minulog rada i činjenice da bi plaće ubuduće trebale ovisiti isključivo o sustavu ocjenjivanja koji se tek treba izgraditi i testirati u praksi.

Kompromisna rješenja o kojima se razgovara u okviru Povjerenstva trebala bi omogućiti da se u prijelaznom razdoblju i uhodavanju sustava ocjenjivanja rast plaća regulira dvojako – kroz ocjene i dodatak za radno iskustvo, ali ne u punom iznosu.

Također, razgovara se o jasnijem uređenju vremenskog okvira (ocjenskog razdoblja) za dobivanje potrebnih ocjena za promicanje u viši platni stupanj te uređenja kriterija za nagrađivanje.

Ukoliko se postigne zadovoljavajući kompromis oko ovih pitanja, Vlada i sindikati našli bi se u situaciji da se o Zakonu u prvom čitanju raspravlja u ozračju konsenzusa socijalnih partnera.

Pročitajte još…