HRVATSKI VATROGASCI DALI MAĐARSKIM KOLEGAMA SOLIDARNU POTPORU ZA SMANJENJE RADNOG VREMENA

HRVATSKI VATROGASCI DALI MAĐARSKIM KOLEGAMA SOLIDARNU POTPORU ZA SMANJENJE RADNOG VREMENA

MV_011005_plakat(SDLSN, 2. listopada) ZAGREB, KARLOVAC –  Tijekom jučerašnjeg dana predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Odbora profesionalnih vatrogasaca, ugostili su kolege iz Nezavisnog sindikata mađarskih profesionalnih vatrogasaca.

Razlog posjetu je zamolba mađarskih sindikalaca za solidarnu potporu radi smanjenja velikog mjesećnog fonda radnih sati mađarskih vatrogasaca od 240-264 sati.

Nažalost tako visok broj odrađenih radnih sati ne odražava se u odgovarajućim plaćama vatrogasaca, koje iznose tek 350-450 eura, od čega značajan dio otpada na razne dodatke.

Zbog nemogućnosti da kroz socijalni dijalog s mađarskom vladom riješe svoj problem, odlučili su se obratiti za pomoć Europskom parlamentu od kojeg će zatražiti da utječe na mađarsku vladu kako bi provela direktive EU koje se odnose na smanjenje radnog vremena.

MV_011005_kombi

Na put prema Briselu sindikalni predstavnici mađarskih vatrogasaca krenuli su trima rutama i na svome će putu nastojati pridobiti podršku kolega u državama kojima će proći, pa su tako došli i u Hrvatsku.

Tako je jučer u Zagrebu u poslijepodnevnim satima održana tiskovna konferencija za medije na kojoj su predstavnici Nezavisnog sindikata mađaraskih profesionalnih vatrogasaca ukratko obrazložili svoje zahtjeve i zahvalili se na solidarnoj potpori koju su im pružili njihovi domaćini, hrvatski vatrogasci članovi SDLSN.

MV_011005_potpisivanje

Tom prigodom je predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN Mladen Magdić potpisao pismo potpore zahtjevu mađarskih vatrogasaca i naglasio kako hrvatski vatrogasci, bez obzira na činjenicu što Hrvatska još nije članica EU, imaju mjesečni fond od 168-184 radnih sati, što ogu zahvaliti upravo svojim sindikalnim predstavnicima, ali i stupnju socijalnog dijaloga u Hrvatskoj.

SDLSN na potporu mađarskim kolegama obvezuje i sporazum o suradnji između dvaju sindikata koji su SDLSN i NSMPV potpisali u svibju ove godine, rekao je Magdić.

Nakon tiskovne konferencije Mađari su posjetili Javnu vatrogasnu postrojbu u Karlovcu i upoznali se s uvjetima rada i postignućima hrvatskih vatrogasaca.

MV_011005_pismo

MV_011005_potpisi