Hrvatski zatvori su u vrhuncu sezone, popunjenost 141 posto

Hrvatski zatvori su u vrhuncu sezone, popunjenost 141 posto

101Stanje ljudskih prava u zatvorskom sustavu Republike Hrvatske nije u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, no zbog prekapacitiranosti sustava njime ipak ne možemo biti zadovoljni, rečeno je danas na skupu o toj temi koji su organizirali Centar za ljudska prava i Ured za ljudska prava hrvatske Vlade. Načelnica Službe upravnih poslova u Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Marija Josipović priznala je frku podacima na dan 31. 12. 2006.: “Dvije zatvorene kaznionice u Lepoglavi i Glini bili su popunjeni sa gotovo 141 posto, poluotvoreni kapaciteti bili su popunjeni sa 91.06 posto, a otvoreni uvjeti sa 84.11 posto.
Preciznije, u 14 hrvatskih zatvora i 7 kaznionica gužva se 3822 zatvorenika od kojih je 185 žena, i svi su resursi zatvorskog sustava maksimalno angažirani za ispunjavanje standarda koje propisuje zakon, a koji nisu mali. Međutim, bez financijske potpore ne ide dalje, veli Josipovićka dodajući kako je nužno i: “Proširenje smještajnih kapaciteta u zatvorenim uvjetima, popuna upražnjenih radnih mjesta, nabava specijalnih vozila, sustava video zaštite i drugih mateijalno-tehničke opreme.
zatvor_101_280407Savjetnica u uredu pučkog pravobranitelja, Ira Bedrač, malkice drugačije gleda na problem prekapacitiranosti domaćih buksi. Priznaje da određeni broj povreda ljudskih prava u zatvorima proizlazi iz okolnosti na koji sam zatvorski sustav nema nikakav utjecaj, tipa prenapučenost, nedostatak love, sveukupne socijalne prilike u državi i slično, no više nade polaže na zaposlenike u tom sustavu, a njena generalna ocjena stanja ljudskih prava u zatvorima zvuči ovako: “Situacija je vrlo teška međutim generalno se ne radi o uvjetima koji su suprotni članku 3. Europske konvencije da bi se radilo o neljudskom postupanju.
Ured pravobranitelja drži kako nedostatak novca ne smije biti izlika za kršenje ljudskih prava zatvorenika. U svom izvješću navodi primjer zatvora u Sisku za koji njen ured tvrdi da su u njemu 2005. uvjeti bili ispod ljudskog dostojanstva: “U prenapučenoj prostoriji sa deset zatvorenika sa jednim malim prozorčićem i WC-om koji je samo za zastorom zagrađen. Ove godine kada smo bili to je bilo sanirano, radovi su još bili u tijeku. Prema riječima upravitelja vrlo mala su bila novčana sredstva. Ponekad sa malo sredstava su moguće vrlo bitne pozitivne promjene.
Marija Josipović pojasnila je kako preuređenje ne znači i povećanje smještajnog prostora. Soba u Sisku je dotjerana, no kvadratura joj je ista: “Nažalost ovog časa mi raspolažemo kapacitetom koji imamo a nismo u situaciji reći sudu da zatvorenika nećemo smjestiti. Moramo ga smjestiti u prostor koji imamo. Dogodi se da nekad čovjeka doista nemamo trenutno gdje staviti osim madrac na pod. To je bila situacija, to je istina.
Hrvatska nije opterećena velikom stopom zatvorske populacije, tek 64 zatvorenika na 100 tisuća stanovnika, gotovo duplo manje od europskog prosjeka. No, u skupini smo zemalja koje imaju izuzetno visok postotak pritvora prije suđenja, a nejasno je i to povećavaju li se smještajni i drugi zatvorski kapaciteti godišnjim rastom zatvorske populacije.