HRVATSKO PODUNAVLJE Država odgodila ovrhu plaće umirovljenog službenika čija supruga boluje od karcinoma

HRVATSKO PODUNAVLJE Država odgodila, ali još uvijek ne odustaje od ovrhe plaće umirovljenog službenika čija supruga boluje od karcinoma

Kosor_MP_ovrhe201008-002

(SDLSN, 4. studenoga 2008.) Petar Lapošu, umirovljenom službeniku Ureda državne uprave u Iloku, kojem je sudskim putem priznato pravo na uvećanje plaće od 50 posto sdlsn_www220zbog rada na području od posebne državne skrbi, a zatim mu je u ponovnom sudskom postupku to pravo ukinuto te mu je Republika Hrvatska na ime protuovrhe počela oduzimati 527,50 kuna od 1.582,67 kuna mirovine, odgođena je ovrha iznosa od 42.406,47 kuna glavnice, 51.385,39 kuna zakonske zatezne kamate do 20. studenog 2006. godine i zakonske zatezne kamate koja teče od 20. studenog 2006. godine.

vsrh_lapos390

Razlog odgađanja ovrhe jest maligno oboljenje supruge Petra Lapoša, temeljem koje činjenice Općinski sud u Iloku u obrazloženju rješenja navodi sljedeće: “Budući da je opće poznato da je obolijevanje od bolesti raka izrazito teško oboljenje koje iziskuje i znatne troškove prilikom liječenja, a kako protuovršenik ima mala primanja valjalo je prijedlog usvojiti.”
Međutim i dalje se postavlja pitanje etičnosti ovrhe nad skromnom mirovinom jednog umirovljenog službenika, koju država samo odgađa i povećava iznos kamate koju Petar Lapoš mora platiti, ali i dalje ustraje u tome da mu do njegove smrti naplati iznos uvećanja plaće za koje i sama priznaje da ima pravo.

Iako država priznaje da su potraživanja službenika osnovana, u slučaju zaposlenika Ureda državne uprave u Iloku od njih traži povrat sredstava za koja drugima nudi nagodbu
Iako država priznaje da su potraživanja službenika osnovana, u slučaju zaposlenika Ureda državne uprave u Iloku od njih traži povrat sredstava za koja drugima nudi nagodbu

Sindikat je od Središnjeg državnog ureda za upravu zatražio da odustane od ovrhe plaće službenika Ureda državne uprave u Iloku, ali on se na to još nije očitovao.
Podsjećamo, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, za vrijeme sastanka s predstavnicima Sindikata i službenika iz Iloka u Vladi RH,  na pitanje ogorčenog i razočaranog službenika što da radi s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi, odgovorila je kako je ona tu ništa ne može te kako se izvršna vlast ne može miješati u sudbenu, dodavši kako se država ne može odreći ovrhe.
Međutim, ista ta država u slučaju petero Vukovarskih sudaca koji su, jednako zasluženo kao i državni službenici u Iloku, na ime rada na području od posebne državne skrbi dobili dva milijuna kuna u sudskom postupku, nije zatražila protuovrhu, ali ju ne smeta otimati od usta jednu trećinu od 1.500 kuna mirovine Petru Lapošu.
Nevjerojatno je da se država može tako lako odreći naplate 65 milijuna PDV-a od HRT-a, ali ne i zapljene jedne trećine službeničke mirovine?