Hrvatsko pravosuđe korak ispred Rusa i Nijemaca

CURENJE PODATAKA
Hrvatsko pravosuđe korak ispred Rusa i Nijemaca

Dok Rusi i Nijemci još uvijek razmišljaju o nabavci klasičnih pisaćih strojeva kako bi spriječili sveprisutno curenje digitalnih podataka, u hrvatskom se pravosuđu nikad nisu ni odrekli ovih pouzdanih mašina, posebno u njihovom najpraktičnijem “portabl” obliku

pisaci_stroj_hrv

(SDLSN, 3. svibnja 2016.) Dok Rusi i Nijemci još uvijek razmišljaju o nabavci klasičnih pisaćih strojeva kako bi spriječili sveprisutno curenje digitalnih podataka, u hrvatskom se pravosuđu nikad nisu ni odrekli ovih pouzdanih mašina, posebno u njihovom najpraktičnijem “portabl” obliku.

sdlsn_www220Pisaći stroj nemoguće je “hakirati”, a vrpca za pisanje kao jedina memorijska jedinica koju koristi, gotovo ništa ne otkriva, čak i ako padne u krive ruke jer je po njoj udarena slova nemoguće dešifrirati.
Zato su zapisnici koji se tijekom izvida na nekim sudovima u Hrvatskoj pišu na “portablicama” najbolji mogući način zaštite podataka i vjerojatno neće nikada biti objavljeni na WikiLeaks stranicama.
Naravno, pod uvjetom da zapisničarka ne padne u neprijateljske ruke.
Zato, kada kritički govorimo o hrvatskoj državnoj upravi i nekritički zagovaramo sveopću digitalizaciju i umrežavanje podatkovnih baza koje sadrže osjetljive osobne podatke o građanima i državnim institucijama, u obzir treba uzeti i komparativnu sigurnosnu prednost koju još uvijek imamo zahvaljujući uporabi pouzdanih oblika obrade teksta i povjerljivih informacija.

pisaci_stroj_rusi

Hrvatski “know how” na području sigurne obrade podataka mogao bi postati naša komparativna prednost

pisaci_stroj_nijemci

I dok Rusi i Nijemci tek trebaju nabaviti pisaće strojeve i obučiti svoje državne službenike kako bi ih uspješno koristili, naše sudske zapisničarke koje bez njih ne izlaze iz zgrade suda pokazuju se kao dragocjeni ljudski resursi i mogući konzultanti u procesu usvajanja najviših sigurnosnih standarda u postdigitalnom svijetu. S. Kuhar