Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici dostavljen usuglašeni prijedlog Pravilnika o koeficijentima složenosti poslova radnih mjesta

Zagreb, 2. srpnja 2021. – Nakon usuglašavanja sa sindikalnim povjerenicima u javnim vatrogasnim postrojbama, SDLSN RH je glavnom vatrogasnom zapovjedniku Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Slavku Tucakoviću dostavio svoj prijedlog Pravilnika o koeficijentima složenosti poslova radnih mjesta i mjerila za utvrđivanje radnih mjesta vatrogasaca. Glavnom vatrogasnom zapovjedniku dostavljen je i zahtjev za sastankom, a uz Pravilnik, predložene teme sastanka su i vatrogasne postrojbe u gospodarstvu, te pitanja službenika u HVZ-u.

Riječ je o Pravilniku kojim se određuju radna mjesta i mjerila za utvrđivanje radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, koeficijenti složenosti poslova profesionalnih vatrogasaca u vatrogasnim postrojbama sukladno Zakonu o vatrogastvu, a koji je sukladno čl. 68. i 120. Zakona o vatrogastvu dužan donijeti glavni vatrogasni zapovjednik.

Predstavnici SDLSN RH Iva Bolanča, Niko Stjepović i Dragan Pranjić zastupat će usuglašeni stav u radnoj skupini za izradu spomenutog akta koju je formirala Hrvatska vatrogasna zajednica.

SDLSN RH je predložio i uvećanja koeficijenata radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca temeljem posebnih uvjeta rada, a o čemu temeljem čl. 76. Zakona o vatrogastvu mora odlučiti Vlada uredbom.

Prilikom izrade dostavljenih prijedloga Sindikat se vodio činjenicom da se radi o minimumu prava profesionalnih vatrogasaca, koji u brojnim postrojbama još uvijek nije dosegnut. U svakoj postrojbi, kao i dosad, moguće je ugovoriti i višu razinu prava od predloženog minimuma.

Photo: Marko Dimic/PIXSELL