HSP zatražio sjednicu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na temu zbrinjavanja službenika MORH i OSRH

HSP zatražio sjednicu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na temu zbrinjavanja službenika MORH i OSRH

(SDLSN, 15. studenoga) Hrvatska stranka prava zatražila je tematsku sjednicu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zbog otpuštanja državnih službenika i namještenika u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske.

HSP_odgovor

Kao povod ovome zahtjevu HSP navodi obraćanje Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, čiji su predstavnici upoznali Klub zastupnika HSP-a s činjenicom da se 4.900 službenika i namještenika kojim služba prestaje zbog preustroja MORH i OSRH iz službe otpušta pod nejednakim uvjetima, budući da su samo za prvih 1.000 predviđene uvećane otpremnine.

HSP_logooSindikat je stoga od mjerodavnih državnih tijela, parlamentarnih stranaka i udruga branitelja Domovinskog rata zatražio podršku u zaštiti prava djelatnika sustava obrane od kojih većina ima status hrvatskih branitelja.

Dosad se pozivu za odgovorno i socijalno prihvatljivo zbrinjavanje službenika odazvao jedino HSP dokazujući se kao stranka koja se za skrb o hrvatskim braniteljima ne zauzima samo deklarativno i njihova prava ne podređuje europskim i NATO integracijskim procesima pod svaku cijenu.

Sindikat je od zastupnika HSP-a informiran o činjenici da NATO od Hrvatske ne traži drastično smanjenje HV-a, a samim time i službeničkog aparata koji opslužuje sustav obrane, kakvo se predlaže, već je to u domeni unutarnje i suverene hrvatske politike.

Većina službenika i namještenika proglašenih viškom ima status branitelja Domovinskog rata
Većina službenika i namještenika proglašenih viškom ima status branitelja Domovinskog rata

Stoga se postavlja pitanje je li Strategijski pregled obrane temeljem kojeg bi broj hrvatskih vojnika trebao pasti na 16.000, a službenika i namještenika na 2.000, nastao kao zrelo promišljanje hrvatske obrambene politike ili tekuća mjera za smanjenje proračunskih rashoda, odnosno osiguranje odgovarajuće razine i strukture izdataka za obranu, po logici – manje novca za plaće, više za modernizaciju i naoružanje.

Ne ulazeći u njegovo razmatranje, Sindikat traži da se svim službenicima i namještenicima koji su višak u sustavu obrane omogući izlazak iz sustava pod jednakim uvjetima.

Zasad je dobio podršku HSP-a, kao stranke koja svoju poziciju gradi na provedbi, a ne napuštanju vlastitih političkih uvjerenja.

Pročitajte još…