I OSJEČKI VATROGASCI 1. LIPNJA IDU U PROSVJED

I OSJEČKI VATROGASCI 1. LIPNJA IDU U PROSVJED
Banjan: Financiranje javnih vatrogasnih postrojbi nije pravedno

jpvp_osijek_gs280511(GLAS SLAVONIJE) OSIJEK – Sa svoja dva vozila u najavljenom prosvjedu vatrogasaca ispred sjedišta Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Zagrebu 1. lipnja sudjelovat će i djelatnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka. Iako je riječ o sindikalnoj akciji, glavni zapovjednik osječkog JPVP-a Boris Banjan potpuno podržava prosvjed budući da je, kako kaže, nerješavanjem novog Zakona o vatrogastvu izravno ugrožen gradski proračun, a vezano uz financiranje javnih vatrogasnih postrojbi u Osijeku.

gs_logo290509“Plaće za lipanj, a tako će biti i do kraja godine, smanjene su nam za deset posto i ostanu li na snazi objavljeni standardi oko kojih smo mislili da je stvar čista, izgubit će se puno. Smatrali smo da su usvojeni novi standardi, jer je na sastanku jpvp_osijek2_gs280511na kojem su bila 52 zapovjednika JPVP-a od ukupno njih 65 većina bila za linearno smanjenje umjesto aktualnog selektivnog smanjenja sredstava za financiranje. Većina je predložila linearno smanjenje za minimalni standard u iznosu od 1,12 posto što je na sastanku prihvaćeno. Vlada je potom trebala donijeti odluku o novim minimalnim standardima i iako smo bili sigurni da će ta odluka biti objavljena, još nije”, pojasnio je Banjan.
Konkretno, kod selektivnog smanjenja to za osječke vatrogasce znači oko deset posto manje iz gradskog proračuna. Za sada je, pojašnjava Banjan, raspodjela nepravedna. “Treba donijeti nove, pravednije kriterije za sljedeću godinu. Za ovu je gotovo jer je proračun već donesen, a u slučaju linearnog umanjenja mi bismo gubili 1,12 posto, a ne deset kao sad”, zaključuje Banjan.
M.Mihelić