I U RIJEČKOM ZATVORU ŠTRAJK GLAĐU PRITVORENIKA

I U RIJEČKOM ZATVORU ŠTRAJK GLAĐU PRITVORENIKA

hina_logo

ZAGREB, 5. lipnja 2006. (Hina) –  Štrajk glađu pritvorenika nezadovoljnih sporošću sudstva proširio se sa šibenskog i na riječki Okružni zatvor u kojemu već četvrti dan 30-ak pritvorenika odbija hranu.
Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović potvrdio je Hini da je nakon štrajka u Šibeniku manji dio pritvorenika počeo štrajk i u riječkom zatvoru u kojemu je ukupno smješteno 165 pritvorenika.
“U petak su 32 pritvorenika počela odbijati hranu, no u međuvremenu ih je desetak odustalo. Njihov osnovni prigovor nisu zatvorski uvjeti i odnos čuvara prema njima, već nezadovoljstvo sporošću sudstva, odnosno njihovim dugotrajnim boravkom u pritvoru”, kazao je Damjanović odbacivši tvrdnje da je riječ o pobuni.
I glasnogovornik Županijskog suda u Rijeci Zoran Sršen potvrdio je da je osnovni razlog pokretanja štrajka dugotrajnost pritvora koja proizlazi iz dugotrajnosti sudskih postupaka.
Riječki pritvorenici za sada nisu Ministarstvu pravosuđa uputili nikakav službeni prosvjed, kao što je to bilo u šibenskom slučaju kada su zatražili preispitivanje rada Općinskog i Županijskog suda u Šibeniku zbog, kako tvrde, njihove neučinkoviti i jer im zbog dugih suđenja pritvor traje dugo te se olako produžuje.
U Šibeniku, po Damjanovićevim podacima, još štrajka 11 pritvorenika.
Na upit je li istina da riječki štrajk predvode dvojica pritvorenika, od kojih je jedan nepravomoćno osuđen na 7,5 godina zbog preprodaje droge, a drugi čeka suđenje zbog zlouporabe droga, Damjanović nije želio odgovoriti.
Kazao je da su svi štrajkaši pod liječničkim nadzorom te da je uprava zatvora o svemu izvjestila riječki Županijski sud koji je nadležan za kontrolu stanja u zatvoru.
Osvrnuvši se na tvrdnje bivše ministrice pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, objavljene u tisku, da je stanje u zatvorskom sustavu alarmantno te da je u samo dvije godine sustav potpuno uništen, Damjanović je rekao kako je to neistina.
“Upravo suprotno. Možemo reći da je sustav konsolidiran”, kazao je, a kao potvrdu tome naveo je da je u protekle dvije godine dug prema dobavljačima od oko 20 milijuna kuna smanjen na 15 milijuna kuna, iako je u istom razdoblju broj pritvorenika i zatvorenika povećan za 900.
Damjanović je priznao da zatvorski sustav ima problema, prije svega zbog nedostatka “smještajnih kapaciteta”, odnosno prenapučenosti postojećih zatvora i kaznionica. No to bi se, kako je rekao, trebalo donekle rješiti izgradnjom zatvora u Šibeniku i nadogradnjom postojećih kapaciteta u Glini.