Ihas ministricu Ožbolt upoznao s nezadovoljstvom sudskih službenika malim plaćama

Ihas ministricu Ožbolt upoznao s nezadovoljstvom sudskih službenika malim plaćama

(SDLSN, 26. rujna) Predstavnici SDLSN upoznali su danas ministricu pravosuđa Vesnu Škare-Ožbolt s nezadovoljstvom sudskih službenika malim plaćama.

Ozbolt_260905

Plaće sudskih službenika sa SSS u rasponu od 2.500 do 2.900 kuna sramotne su, a i plaće službenika s VŠS i VSS daleko su ispod prosječne plaće isplaćene u RH“, rekao je Ihas, dodavši kako su posljednje izmjene koeficijenata kojima su povećani koeficijenti ovlaštenih zemljišnoknjižnih referenata samo aktualizirale problem potplaćenih državnih službenika.

Ihas je ministricu pravosuđa upozorio na pojavu parcijalnog rješavanja problema malih plaća državnih službenika i namještenika po pojedinim državnim tijelima, ovisno o političkom utjecaju pojedinih državnih dužnosnika, usprkos naporima Sindikata da se to pitanje rješava kroz korekciju koeficijenta na razini jedinstvenog područja državnih službi.

Prvi je problem malih plaća državnih službenika započeo parcijalno rješavati Predsjednik Republike Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o Uredu predsjednika Republike Hrvatske, a ovih će dana Vlada raspravljati i o prijedlogu Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, dodatku na uvjete rada te kriterijima i najvišem mogućem iznosu dodatka za natprosječne rezultate u radu za službenike Porezne uprave.

Ovakvom se politikom diferenciranog rasta plaća službenika po pojedinim resorima otvara prostor za razgovor o korekciji koeficijenata za zaposlenike u pravosuđu, posebice s obzirom na veliki nesrazmjer plaća između sudaca i sudskih službenika“, rekao je Ihas.

Mišljenja smo da Vi kao ministrica pravosuđa u nastalim okolnostima imate dovoljno argumenata i političke snage da zatražite izdvojeno rješavanje statusa službenika u pravosuđu, uz podršku Sindikata kao socijalnog partnera“, rekao je Ihas, i dodao: “Sindikat još uvijek smatra da je najbolje rješenje ovog problema korekcija koeficijenata na razini državne uprave, ali ako je to jedini način, borit ćemo se za povećanje plaća državnih službenika i namještenika od ministarstva do ministarstva” kazao je Ihas.

Ministrica Ožbolt odgovorila je kako se na razini Ministarstva pravosuđa itekako vodi računa o položaju sudskih službenika, te da je Ministarstvo u tom smislu već napravilo iskorak kroz korekciju koeficijenata za radna mjesta s povećanim ovlastima i odgovornošću, dodavši i kako se u Ministarstvu redovito isplaćuju naknade za prekovremeni rad.

Ožbolt smatra kako se pitanje malih plaća državnih službenika treba rješavati na državnoj razini i zbog toga drži kako o tome treba inicirati raspravu na GSV-u.

Replicirajući Ihas je rekao kako se na razini državne uprave inzistira na principijelnosti, premda položaj državnih službenika narušavaju sami ministri koji sa sindikatima javnih službi potpisuju kolektivne ugovore u kojima im priznaju dodatke na nepostojeće uvjete rada, a istovremeno ne poduzimaju ništa kako bi povećali plaće državnih službenika u tijelima kojima su na čelu.

Nezadovoljstvo državnih službenika i namještenika, uključujući i one u pravosuđu, naraslo je do te mjere da Sindikatu u slučaju nepovoljnog ishoda predstojećih kolektivnih pregovora s Vladom ne preostaje ništa nego da interese svog članstva brani industrijskim akcijama“, zaključio je Ihas, ukazavši na moguće posljedice obustave rada sudskih službenika po sustav pravaosuđa.

Pročitajte još…

OzboltVL_270905

PREDSJEDNIK SINDIKATA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA S MINISTRICOM PRAVOSUĐA

hina_logo

ZAGREB, 26. rujna 2005. (Hina) –  Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas zatražio je danas od ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt povećanje plaća sudskih službenika, posebice nakon izmjena koeficijenata ovlaštenim zemljišnoknjižnim referentima, što je aktualiziralo problem plaća u pravosuđu, navodi se u priopćenju Sindikata.
Ihas je istaknuo da se plaće sudskih službenika sa srednjom stručnom spremom kreću između 2.500 i 2.900 kuna, a onih s višom i visokom stručnom spremom niže su od prosječne plaće.
“Parcijalnim povećanjem plaća službenicima po pojedinim resorima otvara se prostor za razgovor o korekciji koeficijenata za zaposlenike u pravosuđu, posebice s obzirom na veliki nesrazmjer plaća između sudaca i sudskih službenika”, rekao je Ihas.
Ministrica Škare Ožbolt je rekla da Ministarstvo pravosuđa vodi računa o položaju sudskih službenika, te su povećane plaće onima s povećanim ovlastima i odgovornošću. Ministrica međutim drži da pitanje malih plaća državnih službenika treba rješavati na državnoj razini, ističe se u priopćenju.
(Hina)pp/xmt yaz

PREDSJEDNIK SINDIKATA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA S MINISTRICOM PRAVOSUĐA

HRT_logo26. rujna – Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas zatražio je od ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt povećanje plaća sudskih službenika, posebice nakon izmjena koeficijenata ovlaštenim zemljišnoknjižnim referentima, što je aktualiziralo problem plaća u pravosuđu, navodi se u priopćenju Sindikata.

Ihas je istaknuo da se plaće sudskih službenika sa srednjom stručnom spremom kreću između 2.500 i 2.900 kuna, a onih s višom i visokom stručnom spremom niže su od prosječne plaće. Parcijalnim povećanjem plaća službenicima u pojedinim resorima otvara se prostor za razgovor o korekciji koeficijenata za zaposlenike u pravosuđu, posebice s obzirom na veliki nesrazmjer plaća između sudaca i sudskih službenika, kazao je Ihas. Ministrica Škare Ožbolt je rekla da Ministarstvo pravosuđa vodi računa o položaju sudskih službenika te da su povećane plaće onima s povećanim ovlastima i odgovornošću. Ministrica smatra da pitanje malih plaća državnih službenika treba rješavati na državnoj razini, ističe se u priopćenju. (H/im)