IHAS: PRAVA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA OSTAJU NA ISTOJ RAZINI

IHAS: PRAVA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA OSTAJU NA ISTOJ RAZINI

Pregovori111004_1

ZAGREB, 10. studenog 2004. (Hina) –  Materijalna prava i osnovica za obračun plaća državnih službenika i namještenika u 2005. ostat će na dosadašnjoj razini, rečeno je danas predstavnicima sindikata državnih službenika na kolektivnim pregovorima održanim u Banskim dvorima, doznaje se iz sindikalnih izvora.

hina_logo

Predstavnici Vlade su nas izvijestili da Vlada ostaje kod toga da osnovica za plaće, božićnica, dar za djecu, regres i jubilarna nagrada u 2005. ostaju na razini od ove i prošle godine“, rekao je Hini predstavnik sindikata Ivica Ihas.
Dodao je da su im Vladini pregovarači rekli da se u proračunu za iduću godinu ne može osigurati više novca nego li dosada.
Pet sindikata, koji predstavljaju oko 65.000 zaposlenih u državnoj službi najavili su da će se o takvom stavu Vlade očitovati najvjerojatnije sutra, kad očekuju nastavak pregovora.
Sindikalci bi o uredbama o koeficijentima, dodacima na posebne uvjete rada i nagrađivanju službenika trebali s predstavnicima Vlade pregovarati u iduću srijedu, najavio je Ihas.
Sindikati zaposlenih u državnoj službi, traže povećanje osnovice sa sadašnjih 4.414 kuna na 5.297 kuna.
Tako veliku povišicu obrazlažu time što njihove plaće zaostaju 10 posto za plaćama u javnim službama, čije pak plaće, izračunali su, zaostaju 12 posto za onima u gospodarstvu.
Traže također i božićnicu od 1.500 kuna (dosad 1.000 kuna), dar za djecu od 600 kuna (dosad 400 kuna) te osnovicu za jubilarne nagrade od 2.000 kuna (dosad 1.800 kuna).
(Hina) xmvr ysšh

Za razliku od svojih kolega iz javnih službi Pregovarački odbor sindikata državnih službi priznao je legitimitet sastavu Pregovaračkog odbora Vlade RH. Primili su na znanje prijedlog o zadržavanju statusa quo od vladinih pregovarača, ne dijeleći ih na prvu ili treću ligu pregovarača. Pače četvrti i petii vladin pregovarač s lijeva na desno čak su i državni službenici. Ukoliko Vlada nastavi proširivati svoj odbor s državnim službenicima pregovarački odbori će se brže sporazumjeti...
Za razliku od svojih kolega iz javnih službi Pregovarački odbor sindikata državnih službi priznao je legitimitet sastavu Pregovaračkog odbora Vlade RH. Primili su na znanje prijedlog o zadržavanju statusa quo od vladinih pregovarača, ne dijeleći ih na prvu ili treću ligu pregovarača. Pače četvrti i petii vladin pregovarač s lijeva na desno čak su i državni službenici. Ukoliko Vlada nastavi proširivati svoj odbor s državnim službenicima pregovarački odbori će se brže sporazumjeti…