Ihas: Službenici nisu krivi za slabo punjenje proračuna

Ihas: Službenici nisu krivi za slabo punjenje proračuna

SINDIKALCI OTKAZIVANJE KOLEKTIVNOG UGOVORA U GRADU PULI NAZVALI “ISHITRENIM POTEZOM” GRADSKIH ČELNIKA
Kada se tome pridoda predimenzioniran gradski proračun i novo zapošljavanje, ispada da se poslovna i kadrovska politika prelama preko leđa zaposlenika koji na nju nisu mogli utjecati, ističu u sindikatu

GI020906_Forum_Pula

(GLAS ISTRE, 2. rujna) PULA – Tijekom jučerašnjeg dana u našu je redakciju e-mailom stigao dopis koji je predsjednik Sindikata državnih službenika i lokalnih namještenika Ivica Ihas uputio pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću vezano uz otkaz Kolektivnog ugovora za zaposlene u upravnim tijelima Grada Pule.
Između ostalog, u dopisu stoji da “sindikat sa žaljenjem konstatira činjenicu da se time proces kolektivnih pregovora – koje je sindikalna strana predložila tijekom zadnjeg sastanka 28. srpnja s obzirom na istek kolektivnog ugovora u ožujku 2007. godine – nastavlja u ozračju jednostranog i ishitrenog poteza Grada Pule kao poslodavca”. Potkrepljuju to navedenim razlozima zbog kojih se ‘kolektivni’ otkazuje poput “neusklađenosti odredbi o korištenju godišnjeg odmora sa zakonom i nedefiniranje statusa osoba s invaliditetom” za koje smatraju da ne samo da nisu uobičajeni i dostatni za otkaz, već su i pravno neutemeljeni.

Nedorečenosti su se mogle riješiti izmjenama i dopunama
“Stoga Sindikat, ne ulazeći u pravo svake od ugovornih strana da otkaže kolektivni ugovor, ovakav postupak doživljava kao svojevrstan pritisak kojim se sindikalnu stranu u predstojećim kolektivnim pregovorima želi ‘senzibilizirati’ za prijedloge poslodavca, posebice u ozračju medijskih balona o smanjenju plaće i materijalnih prava zaposlenika”, piše u svom dopisu sindikalni predsjednik Ivica Ihas.
Podsjeća stoga da odredbe kolektivnog ugovora o godišnjem odmoru sadrže rješenja koja su ugrađena u važeće kolektivne ugovore na razini državnih službi i jedinica područne i lokalne samouprave, da su usklađena sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima kojim se uređuju službenički odnosi u lokalnoj samoupravi, te da se kolektivnim ugovorom određena pitanja mogu riješiti drugačije nego što je to propisano zakonom”.
Govoreći pak o “neodređenosti statusa osoba s invaliditetom”, sindikalac smatra da je taj problem, kao uostalom i bilo koju nedorečenost kolektivnog ugovora, bilo jednostavnije riješiti odgovarajućim izmjenama i dopunama, nego otkazivanjem kolektivnog ugovora u cijelosti.

Glas_Istre_logogogo

Neovisno o ishodu kolektivnih pregovora, u sindikatu su ukazali na to da su zaposlenicima zagarantirana stečena prava iz radnog odnosa, uključujući plaće i druga materijalna prava, te iako nisu neosjetljivi na probleme na prihodovnoj strani proračuna, kažu da “gradski službenici ne snose odgovornost za slabo punjenje gradskog proračuna, već da je to prije svega odgovornost Gradskog poglavarstva”.
“Kad se tome pridoda predimenzioniran gradski proračun i novo zapošljavanje, ispada da se poslovna i kadrovska politika prelama preko leđa zaposlenika koji na nju nisu mogli utjecati.
Smatramo da u predstojećim pregovorima sindikata i Grada Pule kao poslodavca treba stvoriti odgovarajuće političke i gospodarske uvjete za njihov rad koji će rezultirati ostvarenjem planiranih poslovnih učinaka i, ne manje važnim, zadovoljenjem potreba Puljana kad je u pitanju uprava kao servis građana”, stoji na kraju dopisa Ivice Ihasa.

Stečena materijalna prava (ipak) predmet pregovora
U telefonskom razgovoru sa sindikalnom povjerenicom u Gradu Puli Evom Barbir saznali smo da još nije vidjela dopis koji je iz Grada upućen u sindikalnu središnjicu u Zagreb, jer je zbog bolovanja izostala s posla.
– Smatram da je nužno ići u pregovore o novom kolektivnom ugovoru jer postojeći istječe u ožujku iduće godine, a osim toga, do kraja ove godine namjera je usvojiti proračun za 2007. godinu. Stoga je nužno da se na vrijeme načelno dogovorimo o mogućim novim odredbama. Međutim, smatram da nije trebalo otkazivati postojeći, koji ostaje na snazi iduća tri mjeseca, već se dogovoriti o novom ugovoru i tada otkazati postojeći te sklopiti novi. Razloge za otkazivanje ne znam, ali kada su u pitanju plaće, one se ne bi smjele smanjivati, kao niti druga stečena materijalna prava radnika, jer, uostalom, sindikat to ne bi niti prihvatio. Moguće je da se plaće neće niti povećavati, već će ostati na istoj razini, ali je to već prihvatljivija varijanta, ukoliko se ne budu mogle povećati, kaže Barbir.
Pojašnjava da su se plaće u periodu 2003.-2005. povećavale pet do sedam posto, ali da su prije toga niz godina stagnirale. Istaknula je i dosadašnju dobru suradnju s poslodavcem koji je, kako je rekla, uvijek dosad pokazivao da ima “socijalnog sluha”. Kao najzorniji primjer spomenula je odustajanje gradonačelnika od 5-postotnog smanjenja plaće koje je bio najavio prilikom rebalansa proračuna. Na upit o kakvim se zakonskim neusklađenostima radi kada su u pitanju godišnji odmori ili status invalida, Barbir kaže da joj nije poznato o čemu se radi te da su upravo stoga imali posebnu komisiju za tumačenje kolektivnog ugovora, kao što je to dobra praksa na državnoj razini, koja tumači odredbe ugovora uvijek kada se pokaže da u praksi nisu dovoljno jasne.
Od pulskog gradonačelnika Borisa Miletića jučer smo dobili potvrdu da se osnovica plaće neće smanjivati te da u pregovore neće ići s tim prijedlogom. Međutim, kada su stečena materijalna prava u pitanju, gradonačelnik kaže da je i u postojećem kolektivnom ugovoru navedeno kako se ona utvrđuju sukladno proračunskim mogućnostima te će to (ipak) biti predmetom predstojećeg kolektivnog pregovaranja.

Pregovarački odbor predvodit će Ihas
Sindikat je pulskom gradonačelniku predložio pregovarački odbor za novi kolektivni ugovor, i to na čelu s predsjednikom Sindikata državnih službenika i lokalnih namještenika Ivicom Ihasom. U timu će biti i Siniša Kuhar, kao tajnik Sindikata i zamjenik voditelja pregovaračkog odbora, potom Nenad Vuković, voditelj pravne službe sindikata kao jedan član pregovaračkog tima, Eva Barbir, sindikalna povjerenica u Gradu Puli kao drugi član te Ana Poljak kao treći član pregovaračkog tima. S. ZRINIĆ TERLEVIĆ