Ili pakt, ili štrajk

DANAS PREGOVORI SINDIKATA JAVNIH I DRŽAVNIH SLUŽBI S PREDSTAVNICIMA VLADE
Ili pakt, ili štrajk

Dolazimo na pregovore, ali nećemo se previše pogađati. Članstvo će na referendumu odlučiti o potpisivanju sporazuma, a ako Vlada pokuša otkazati postojeći o rastu plaća ide se u pripreme za štrajk, kazao je Vilim Ribić

ribic_NL261108ZAGREB – Od četvrtka se pripremamo kao da će biti štrajk, a pregovaramo kao da će biti dogovora – poručio je Vilim Ribić, dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata, uoči današnjeg razgovora sindikata javnih i državnih službi s predstavnicima Vlade oko njena prijedloga o zamrzavanju palaća proračunskih korisnika u idućoj godini. Sindikati državnih i javnih službi na razgovore će stići s dva protuprijedloga Vladi.

Matica tako, uvažavajući činjenicu da je prvo polugodište iduće godine financijski kritično za proračun, poručuje da može pristati na zamrzavanje plaća u prvih šest mjeseci. No, traže i da od 1. srpnja iduće godine plaće porastu šest posto te da s Vladom već sada skolpe sporazum o politici plaća u 2010., 2011. i 2012. godini. Utvrđivanje cijene rada značilo bi i da plaće u državnim i javnim službama kroz trogodišnje razdoblje sustignu plaće privrede za kojima sada zaostaju devet posto. To bi ujedno značilo i da bi plaće proračunaca u 2010. godini rasle sedam do deset posto, najviše u školstvu koje bi u slučaju zamrzavanja plaća ostalo i bez posebnog dodatka od dva posto.

novilist_logo– Dolazimo na pregovore, nećemo se previše pogađati – kazao je Ribić, objašnjavajući da će Matica u četvrtak ili krenuti s pripremama za provođenje referenduma među članstvom, bez čijeg pristanka neće potpisati nikakav sporazum, a ako Vlada pokuša otkazati postojeći sporazum o rastu plaća krenut će u pripreme za štrajk. Ribić je ustvrdio i da prijedlog Matic, podržavaju i sindikati liječnika, kao i zaposlenih u kulturi.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika iznosi nešto drukčiji prijedlogi, a toj su verziji bliski i sindikati zaposlenih u zdravstvu, policiji i socijalnoj skrbi.
Službenici i namještenici tako traže rast osnovice za izračun plaća za šest posto. Uvećana osnovica u iznosu od 5.415,37 kuna dovela bi se u paritet s prosječnom plaćom u zemlji, odnosno definirala bi se kao odgovarajući udjel u prosječnoj plaći u zemlji i međuovisno vezala s njom na način da bi pad, stagnacija ili rast prosječne plaće značio pad, stagnaciju ili rast osnovice za izračun plaće u jednakom omjeru. Nakon turističke sezone i procjene stanja gospodarstva, pristupilo bi se utvrđivanju politike plaća za trogodišnje razdoblje s ciljem dogovaranja rasta osnovice kojim bi se postiglo izjednačavanje plaća službenika početnika s VSS s prosječnom plaćom u zemlji. Takva “plivajuća” osnovica značila bi da državni službenici i namještenici solidarno dijele posljedice gospodarskih kretanja o kojima ovisi prosječna plaća svih zaposlenih u zemlji.

SSSH ne prihvaća sporazum
Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ne prihvaća potpisivanje Sporazuma o socijalnom partnerstvu u novim okolnosti što ga je predložila Vlada. Ta centrala ostaje “kod ranijeg zaključka o neprihvaćanju ograničavanja ili zamrzavanja plaća i traži da Vlada, kao najodgovornija, kaže jasno što će ona učiniti, da se poslodavci obvežu što će učiniti, pa tek onda od sindikata mogu tražiti razgovor o zamrzavanju plaća”. stalci su uočili i “Izrazitu neravnotežu u obvezama pojedinih sudionika”, pa tako navode da HUP treba “samo preporučivati”, dok se sindikati “obvezuju i provode”. Zahtijevaju i da eventualni sporazum potpiše i HGK jer HUP predstavlja “svega 11-12 posto poslodavaca, čime se ne jamči obvezivanje svih poslodavaca”.
Gabrijela GALIĆ