IMENOVANA RADNA SKUPINA ZA IZRADBU NACRTA PRIJEDLOGA SPORAZUMA O POLITICI PLAĆA

IMENOVANA RADNA SKUPINA ZA IZRADBU NACRTA PRIJEDLOGA SPORAZUMA O POLITICI PLAĆA

hina_logo

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) –   Predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata imenovali su na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) članove trojne skupine za izradbu nacrta prijedloga nacionalnog sporazuma o politici plaća i prihvatili njezin okvirni program sa svim važnim gospodarskim pitanjima.
“Dogovorili smo se da počnemo velik posao izradbe nacionalnog sporazuma o politici plaća, složivši se da je to zajednički interes i početak nacionalnog konsenzusa o tom važnom pitanju”, rekla je potpredsjednica Vlade i predsjednica GSV-a Jadranka Kosor.

Sve je počelo u gradu na četiri rijeke u kojem su Vlada, poslodavci i sindikati zagrizli u kiselu jabuku nacionalne politike plaća...
Sve je počelo u gradu na četiri rijeke u kojem su Vlada, poslodavci i sindikati zagrizli u kiselu jabuku nacionalne politike plaća…

Dodala je da su se socijalni partneri složili da taj posao počne bez zadanih rokova, ograničenja i uvjeta.
Socijalni partneri složili su se i o programu radne skupine koji uz ostalo obuhvaća analizu kretanja plaća, zaposlenosti i ulaganja, mjere za povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, statističko praćenje i usklađivanje rasta plaća.
Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak smatra da sporazum o politici plaća donosi boljitak za sve tri strane u tom poslu, ali i određena odricanja koja u konačnici trebaju pridonijeti rastu životnog standarda.
“Složili smo se da politika plaća ne može biti sama sebi svrhom, nego usmjerena na green_applegospodarski rast koji je u ovome trenutku nedostatan”, rekao je Mučnjak.
Glavni direktor HUP-a Đuro Popijač rekao je da se dogovorom o politici plaća otvara važan proces koji će obuhvatiti razgovore socijalnih partnera o ključnim gospodarskim temama, za koje će dugoročno trebati postići nacionalni konsenzus.
U radnu skupinu za izradbu prijedloga politike plaća, koja počinje djelovati idući tjedan, imenovani su predstavnici Vlade Damir Polančec, Ivan Šuker i Branko Vukelić,  poslodavaca Juroslav Buljubašić, Ivica Mudrinić i Đuro Popijač i sindikata Vesna Dejanović, Vilim Ribić i Stjepan Kolarić.
GSV je imenovalo radnu skupinu i prihvatio programske zadatke nakon što je premijer Ivo Sanader u početku veljače u Karlovcu pozvao socijalne partnere da se dogovore o utvrđivanju nacionalne politike plaća, po kojoj bi plaće u javnom i državnom sektoru rasle  sporije od rasta BDP-a.
(Hina) xmvr yvkn

grupaTNT
Nadamo se da rezultati Radne skupine za izradu nacrta prijedloga Nacionalnog sporazuma o politici plaća neće nalikovati onima grupe TNT

 

(SDLSN, 22. ožujka) Radna skupina za izradu nacrta prijedloga nacionalnog sporazuma o politici plaća imat će mandat, prema okvirnom programskom zadatku koji je prezentiran na pretposljednjoj sjednici GSV-a, pozabaviti se i plaćama u upravi i javnom sektoru.

Tako bi nacionalni sporazum trebao obuhvatiti plaće u državnim i javnim službama, kao i plaće u lokalnoj (regionalnoj) samoupravi, dinamiku usklađivanja zatečenih razlika u plaćama (zajednička pravila za javne i državne službe, a po djelatnostima samo specifičnosti), te izvansudsko rješavanje sporova zbog materijalnih potraživanja temeljem prava iz kolektivnih ugovora.

Također, sporazum bi trebao sadržati i preporuke glede uvođenja stimulativnog dijela plaće kao posebnog i značajnog instrumenta motivacije zaposlenih u javnim i državnim službama.