IMENOVANJA, KIKIRIKI, KOŠTICE…

IMENOVANJA, KIKIRIKI, KOŠTICE…

(SDLSN, 16. siječnja) U poplavi imenovanja dužnosnika u državnim tijelima dva su nam se učinila posebno zanimljivima, ono bivše ravnateljice Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži Štefanije Bortek-Knešaurek na mjesto pomoćnice Knesaurek_slikaministrice u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Marka Šarića na mjesto tajnika u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka.

Slučaj gospođe Knešaurek specifičan je po činjenici da se protiv nje vodi kazneni postupak na Županijskom sudu u Zagrebu, te da su ovih dana na njemu saslušavani svjedoci koji su imali što reči o poslovanju Zavoda u doba kad je nova pomoćnica u njemu bila ravnateljica. Kad se u državnu službu primaju službenici, onda oni u pravilu trebaju priložiti uvjerenje da se protiv njih ne vodi kazneni postupak. Ne vjerujemo da je gospođu Knešaurek netko tražio takvo uvjerenje jer ona nije državni službenik već dužnosnik, a što je za bogove nije za volove.

Prijam_u_sluzbu
Tipičan oglas za prijam u državnu službu redovito sadrži uvjet da protiv kandidata nije pokrenut kazneni postupak

 

Drugo imenovanje odnosi se na sindikalnog poznanika Marka Šarića, bivšeg tajnika Ministarstva pomorstva, prometa i veza, koji je uhvaćen u iznošenju neistina glede nalogodavca privatizacije pomoćno-tehničkih službi u ovome ministarstvu. Tajnik je Marko izjavio kako je spornu privatizaciju naredila Državna revizija, sve dok ga sama glavna državna revizorica Šima Krasić nije demantirala. Sindikat je tražio njegovo razrješenje ili barem odgovornost zbog teške povrede službene dužnosti odnosno obnašanja dužnosti na način koji ne opravdava povjerenje građana.

Marko Šarić obmanuo je Sindikat, građane koje zastupa i državna tijela
Marko Šarić obmanuo je Sindikat, građane koje zastupa i državna tijela

Marko_Saric_Sima_samanjeno

Naravno, onima koji su mu naredili da za njih obavlja prljavi posao nije bilo ni na kraj pameti razriješiti ga dužnosti. Činjenica da je to zatražilo šest sindikata državnih službi, koji zastupaju interese desetaka tisuća hrvatskih građana, nije poljuljala povjerenje onih koji su mladog stručnjaka postavili na dužnost tajnika dvije godine nakon fakulteta. Stoga nas je ugodno iznenadila vijest da se njegovo imenovanje za tajnika Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka koje je HINA objavila jučer ipak nije dogodilo.

Iako objavljena, vijest o imenovanju Marka Šarića pokazala se netočnom
Iako objavljena, vijest o imenovanju Marka Šarića pokazala se netočnom

U razgovoru s glasnogovornicom Ministarstva Marinom Halužan i Uredom za odnose s javnošću Vlade dobili smo potvrdu da je imenovanje povukao sam ministar Kalmeta. Je li mu u toj odluci pomogao dopis Sindikata kojim je zatražena revizija javne nabave u Ministarstvu pomorstva, obilježena mnoštvom nepravilnosti, ne znamo, ali nam nije krivo što se to dogodilo.

Zato vjerujemo da je slučaj gđe Knešaurek izolirani incident, koji ne upućuje na praksu koja bi trebala postati pravilom.

Pročitajte još

“Pribor za jelo od 20.000 maraka sitni je inventar!”
UPRAVA ZA NABAVU: Ne postoje razlozi za ništavost ili pobojnost Ugovora o nabavi u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza
S FAKSA NA POSAO: Nepoznati uspjesi Račanove vlade
MPPiV: “U laži su kratke noge!”
SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI: “Zaustavite nelegalnu privatizaciju namješteničkih poslova!”