Inat

NOVI LIST Inat

Gabi_svijeceInat. Mogla bi to biti jedna od odrednica aljkavih pregovora Vladina pregovaračkog tima sa sindikatima državnih i javnih službi. Aljkavih, jer je prije svega Vladin pregovarački tim pokazao da nema dovoljno argumenata s kojima bi sindikate uvjerio u potrebu odricanja i snižavanja plaća kako bi se koliko-toliko popunili proračunski manjkovi. Po sistemu “uzmi ili ostavi”, posao se teško može dogovoriti. A Vlada je, vjerojatno igrajući na poziciju jačega, pred sindikate izišla kao stranka pred kojom treba kleknuti. No, malo se zeznula. Sindikalna strana ima puno više pregovaračkih utakmica u nogama, dok Vladina ekipa tek treba učiti.
Svatko ima svoje razloge zbog kojih donosi odluke. Predstavnike sindikata državnih službi, od administracije, preko policije i carine do poreznika, ne treba osuđivati. Njihovo pristajanje na kresanje plaća ima rezona. Procijenili su da im je to u ovom trenutku manje bolno, od svega onog što bi kao odmazda vlasti moglo uslijediti. Ionako sramotno male plaće za koje se radi u državnim, ali i u javnim službama, bile bi na vjetrometini jer bi Vlada, umjesto jedne točke sporazuma i kolektivnog ugovora, otkazala kompletne dokumente i tako se dovela u poziciju da samostalno kreira sudbinu na desetke tisuća zaposlenih i njihovih obitelji. Službenici su tako između dva, odabrali manje zlo. I na sebe navukli bijes kolega iz javnih službi. A s njima, ma kako se to pokušavalo s vremena na vrijeme prikazati, nikada nisu bili u idiličnim odnosima jer dobar dio javnih službi na državne gleda pomalo s visoka. Uostalom, neće reforma javnog sektora dovesti do zatvaranja radnih mjesta, jer i liječnika, i profesora, i medicinskih sestara nedostaje. Administracije je, pak, previše i to se godinama govori. Vlada s izraženom karakteristikom kapricioznog djeteta, državnim službama može se brzo i relativno lako osvetiti.
novilist_logoNo, sada slijedi nova bitka u kojoj će vlast vjerojatno pokazati širinu svoje dječje kapricioznosti vježbajući mišiće na 180 tisuća učitelja, profesora, znanstvenika, kulturnjaka, radnika u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Pa tako već sada najavljuju da ne samo da će im otkazati sporazum i kolektivne i srezati plaće, već će im otkazati i sva materijalna i nematerijalna prava te sebe postaviti u poziciju tiranina o čijoj dobroj volji ovisi koće li plaće uopće biti i isplaćene. A sve iz inata, jer se netko drznuo reći ne. Kapriciozna Vlada kao da je uvjerena da javne službe neće moći isfinancirati protestne akcije i štrajkove. Vjerojatno ne zna, a bilo je i toga, da su neki sindikati pozivali javnost da im financijski pomogne, ali i da su neki dizali kredite kako bi isfinancirali neplaćeni štrajk. Vlada igra i na nejedinstvo, a javne službe, čini se, stisnule su redove kao nikada do sada.
Vlada je u svom inatu, ali i bahatosti, puno toga propustila u proteklim mjesecima. Da je pametno odigrala, mogla je sindikate privoliti na svoju stranu. No, to joj očito nije bio ni na kraj pameti. U narednim mjesecima vjerojatno će vući nove poteze-greške. Zamislite samo situaciju u kojoj dijelu proračunskih korisnika isplaćuje regres, a dijelu ne. Ili dijelu djece isplaćuje dar za djecu, a drugima ne. Ili da javnim službama osnovicu skreše za deset posto. Bilo bi to prvi put da vlast radi razliku među zaposlenima koji se financiraju iz istog novčanika. No, svaka od strana – i Vlada i sindikati – nekom odgovaraju za svoje poteze.