Inspekcijski “tsunami” u Ministarstvu pravosuđa

Inspekcijski “tsunami” u Ministarstvu pravosuđa

tsunami_inspekcija

(SDLSN, 16. rujna 2010.) Iako je premijerka Jadranka Kosor najavila inspekcijski “tsunami” u mesnoj industriji, on je ovih dana zapljusnuo Ministarstvo pravosuđa.

sdlsn_www220Zasluga je to zviždača koji su Vladu i Sindikat upozorili na nezakonito imenovanje rukovodećih službenika u Ministarstvu pravosuđa, kojim se potkopava ne samo sustav javnih natječaja nego i autoritet Vlade koja jedina ima ovlast imenovanja tajnika i ravnatelja ministarstava.
Ono što ohrabruje u cijeloj priči jest reakcija upravne inspekcije Ministarstva uprave, koja je svoju zadaću odradila promptno i profesionalno, suprotstavljajući nezakonitoj praksi u Ministarstvu pravosuđa odredbe službeničkih propisa koje su njome povrijeđene i naložila mjere za ponovno uspostavljanje elementarne zakonitosti kada su u pitanju službenički propisi u ovom državnom tijelu.
Tako je inspekcija utvrdila da je “imenovanje i raspored službenika koji upravljaju Upravom za organizaciju pravosuđa, Upravom za građansko, trgovačko i upravno pravo, Upravom za kazneno pravo, Upravom za zatvorski sustav, Upravom za probaciju i podršku žrtvama i svjedocima i Tajništvom ministarstva izvršeno protivno odredbama članka 74. stavka 5. Zakona o državnim službenicima“, i Ministarstvu dala rok za ispravljanje nepravilnosti do 1. listopada 2010. godine.

mpr_inspekcija390

Za čitanje dokumenta klikni na sliku

Naime, citirani članak nalaže da u kategoriji radnih mjesta rukovodećih službenika, na radna mjesta tajnika ministarstava i ravnatelja u ministarstvu službenike imenuje i razrješava Vlada na temelju javnog natječaja, što u Ministarstvu pravosuđa nije bio slučaj.

whistlerMeđutim, ovaj je slučaj aktualizirao pitanje odgovornosti državnih dužnosnika koji su odgovorni za takvo stanje, a za njih sankcija u ovakvim slučajevima jednostavno nema, iako Zakon o spječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti dužnosnicima zabranjuje koristiti položaj dužnosnika kako bi interesno pogodovali sebi ili drugoj povezanoj osobi.
Ako ste državni službenik i nesavjesno i nemarno izvršavate službene obveze i to se utvrdi čeka vas službenički sud i kazna za tešku povredu službene dužnosti u obliku novčane kazne, premještaja na slabije plaćeno radno mjesto, uvjetna kazna prestanka državne službe ili otkaz.
Ako ste pak državni dužnosnik – ministar i nezakonito ste rasporedili službenika na rukovodeće radno mjesto tajnika ministarstva ili ravnatelja u ministarstvu jedina sankcija koja vas čeka jest nalog upravne inspekcije da osigurate primjenu zakona.
Visoku plaću i status ministra nitko neće dovesti u pitanje, po onoj “što je za bogove, nije za volove”.
No, možda je ovaj slučaj sinergijskog djelovanja zviždača, kao svjesnih građana i službenika koji se ne slažu s nezakonitom praksom u svom radnom okruženju, Vlade, Sindikata i inspekcijskih tijela dobar pokazatelj kako bi se stvari ubuduće mogle promijeniti.