Inspektori ne mogu dobiti rješenja o preuzimanju jer za poštu Državni inspektorat “ne postoji više”

“DRŽAVNI INSPEKTORAT”
Inspektori ne mogu dobiti rješenja o preuzimanju jer za poštu Državni inspektorat “ne postoji više”

Neka su ministarstva na teren poslala naputke da inspektori idu u izvide iz svoje nadležnosti, ali se inspektori ustručavaju od toga jer još uvijek nemaju rješenja o rasporedu na radno mjesto, a značka kojom bi se trebali legitimirati glasi na ukinuto državno tijelo i više nema pravnu nego samo sentimentalnu vrijednost

inspektorat_posta

(SDLSN, 23. siječnja 2014.) Iako je od gašenja Državnog inspektorata prošlo 23 dana, Vlada će na današnjoj sjednici tek donijeti amandman na vlastiti Konačni prijedlog Zakona o Inspektoratu rada i izmjene i dopune Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva gospodarstva, kojima se formira Uprava za inspekcijske poslove u gospodarstvu, dok odgovarajuće izmjene uredbi o unutarnjem ustrojstvu preostalih četiri ministarstava koja su preuzela poslove Državnog inspektorata, još uvijek nisu na dnevnome redu.

sdlsn_www220To znači da tijekom siječnja silom zakona preuzeti inspektori i ostali službenici i namještenici ugašenog Državnog inspektorata neće dobiti rješenja o rasporedu na radna mjesta u novoformiranim inspekcijskim ustrojstvenim jedinicama Ministarstva financija, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva turizma, ali najvjerojatnije ni u Ministarstvu gospodarstva, jer nakon odgovarajućih izmjena uredbi o unutarnjem ustrojstvu tek treba, u roku od 15 dana, donijeti pravilnike o unutarnjem redu kojima će se propisati konkretna radna mjesta na inspekcijskim poslovima.
Što se zaposlenika tiče, donijeta rješenja o preuzimanju od strane novih poslodavaca ne mogu se uručiti jer su ukidanjem Inspektorata prestale i poštanske usluge za ovo fantomsko državno tijelo, koje za poštu više ne postoji, premda u njegovim prostorijama još uvijek rade bivši inspektori, a rad im se sastoji u očekivanju Godota, odnosno dovršenja preustroja.
Da je tako, uvjerio se i Sindikat kojem se pošta upućena sindikalnoj podružnici u Rijeci vratila s opaskom da Državni inspektorat “ne postoji više”.
Kako nam neki od njih kažu, neka su ministarstva na teren poslala naputke da inspektori idu u izvide iz svoje nadležnosti, ali se inspektori ustručavaju od toga jer još uvijek nemaju rješenja o rasporedu na radno mjesto, a značka kojom bi se trebali legitimirati glasi na ukinuto državno tijelo i više nema pravnu nego samo sentimentalnu vrijednost. S. Kuhar