ISPRAVAK MIRKA DUSPARE: “Ne vodim borbu s nemanima birokracije”

ISPRAVAK MIRKA DUSPARE: “Ne vodim borbu s nemanima birokracije”

Sukladno Zakonu o medijima (NN 59/04, čl. 40. i 41.) molimo Vas za objavu ispravka nepotpisanog članka “Socijalni dijalog po mjeri gradonačelnika” objavljenog 23.4. 2008. na internet stranici SDLSN-a u kojem se na krajnje ironičan način nizom insinuacija nastoji gradonačelnika Slavonskog Broda dr Mirka Dusparu kompromitirati kao socijalno neosjetljivog poslodavca nesklonog  dijalogu sa sindikatom. Rukopis kojim je napisan tekst s izvorima iz povjereništva SDLSN u Gradskoj upravi Slavonskog Broda već je odavna prepoznatljiv i podsjeća na stil pamfleta kojim se sindikat  nastavlja instrumentalizirati u političke svrhe.

duspara200Kao aktualni član Glavnog odbora Hrvatskog liječničkog sindikata mislim da sam i u Gradskoj upravi pokazao dovoljno socijalne osjetljivosti što se najbolje može provjeriti uvidom u aneks Kolektivnog ugovora i uvjete koje on pruža zaposlenicima. Nisam jedino senzibiliziran za ljude koji imaju posao koji je dobro plaćen i u odnosu na druge povlašten, a neće raditi već stvarati probleme.

Ne vodim borbu s nemanima birokracije, kako mi se ironično spočitava, već sa zatečenim neradom i neredom u Gradskoj upravi. Dosad poduzete mjere protiv toga, koje ne izlaze iz okvira normalnog i uobičajenog u lokalnoj samoupravi, tek su početak borbe za uvođenje više reda. Nakon kontrole radnog vremena, koji smeta jedino neradnicima, na početku smo uvođenja projekta “Digitalne pisarnice” uz pomoć kojeg će Slavonski Brod potkraj ove godine funkcionirati kao jedan od najmodernijih gradskih uprava u Hrvatskoj. Pritiskom na tipku na Info punktovima po Gradu, svaki će Brođanin znati što se događa s njegovim predmetom predanim na rješavanje u Gradsku upravu i koliko točno vremena predstoji dok ne dobije rješenje.

Jasno da za to treba naviknuti službenike i namještenike da na vrijeme dolaze na posao i odlaze s posla, da u procesu rada dobiju kompjutorsku informaciju što i u kojem vremenu moraju učiniti i ako to ne učine da će to biti odmah registrirano i onda će se vidjeti tko u Gradskoj  upravi koliko radi, a tko ne radi. Dakle, neće biti ništa zasnovano na subjektivnom dojmu gradonačelnika nego potpuno egzaktno na temelju činjenica, a nadam se da onda  nezadovoljnici neće nastojati napasti računala koja će to kontrolirati. O onima koji su zbog toga dosad najglasnije bili nezadovoljni i iza kojih stoji podružnica SDLSN-a najbolje govore njihovi radni učinci i podaci koliko vremena provode na bolovanju.

grb-slavonskibrodDonošenje nove sistematizacije bilo je obvezno po nalogu Upravne inspekcije, a nakon toga plaće su pale samo onima koji su bili iznad propisanih koeficijenata državnih službenika i namještenika i dosad protuzakonito primali previsoke plaće. Od dvojice neraspoređenih službenika s VSS-om, jedan (N.Buzov) se nalazi na dugotrajnom bolovanju (više od 9 mjeseci) i za to vrijeme nije se udostojio javiti gradonačelniku. Kako da reagiram da ga se rasporedi na posao u službu gdje za to ima potrebe kada je čovjek bolestan !

Već su otrcane insinuacije o “događanju naroda” motivirane tek zamolbom gradonačelnika službenicima i namještenicima da profesionalno rade svoj posao kao i podmetanja o uplitanju u sindikalno organiziranje u Javnoj vatrogasnoj postrojbi čijeg sam povjerenika uputio da probleme pokuša riješiti sa svojim zapovjednikom.

Da ipak nije sve tako crno iščitavam iz namjere skrivenih autora članka koji se dosad nisu pretrgli od posla da se sada trgnu, što je zaista lijepo od njih. Oni, pak, koji se žale da im je onemogućeno napredovanje službeničkoj hijerarhiji imat će priliku pokazati da su zavrijedili biti savjetnici.

Socijalni dijalog u Gradskoj upravi Slavonskog Broda uskoro će morati biti nastavljen jer istječe Kolektivni ugovor, ali neće biti pomaka dokle god sindikalni čelnici budu morali ići po mišljenje u županijski sindikat i kod političkih zaštitnika.

Podmetanja o zapošljavanju isključivo stranački podobnih i poslušnih službenika, navodeći lažne brojčane podatke o njihovim stranačkim dresovima, i uslijed toga trajno poremećenim međuljudskim odnosima u Gradskoj upravi, govore o  mentalitetu političkih zaštitnika sindikata koji bi upravo to htjeli činiti, politizirati Gradsku upravu, a kako sada nisu u prilici poručuju da će uskoro “pomesti” sve one koji su zaposleni za vrijeme mandata gradonačelnika Duspare. To je njihov, brodskoj javnosti već dobro poznati, stil vladanja.

S poštovanjem,
GRADONAČELNIK  Mirko Duspara, dr.med.

Pročitajte još…