Ispravak vijesti: “Sindikat demantira Državnu upravu za zaštitu i spašavanje: DESET MINUTA ZA INTERVENCIJU JE PREKASNO!”

Ispravak vijesti: “Sindikat demantira Državnu upravu za zaštitu i spašavanje: DESET MINUTA ZA INTERVENCIJU JE PREKASNO!”

Demantij--Magdic-SDLSN1

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika

Molim Vas da sukladno Zakonu o medijima (čl. 40-43, NN 59/04), objavite ispravak netočnih informacija koje je na Vašoj web stranici objavio g. Mladen Magdić, te istovremeno temeljem vlastitih konstrukcija prozvao glasnogovornicu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, navodno ispred Odbora profesionalnih vatrogasaca Sindikata.

Pretpostavljam da g. Magdiću radio prijemnik nije stran uređaj te može sam poslušati “jingle” o komunikacijskim centrima 112, a ne prepričavati njegov sadržaj i razmetati se prijetnjema o lažnom oglašavanju. Za informaciju Vašim korisnicima u spomenutom oglasu ne spominju se niti požari niti elementarne nepogode (kako navodi Magdić) već se sugerira građanima da postoji broj 112 na koji mogu zatražiti pomoć u opasnostima.

Broj 112 uvodi se kao jedinstveni europski standard za žurne situacije te smo preuzeli obvezu, kao i druge europske zemlje, razvijati sustav za preuzimanje i kordiniranje žurnih situacija iz jednog centra, bez obzira sviđalo se to g. Magdiću ili ne. To je potvrdio i Hrvatski Sabor donošenjem Zakona o zaštiti i spašavanju u prosincu 2004.g. (NN 174/04).

Što se tiče spornog događaja – požara u Krapini, moram zamoliti g. Magdića de se iskoordinira s kolegama vatrogascima i ubuduće prenese potpunu informaciju koja će pojasniti da;

  • osoba koja je nazvala nije dala potpunu niti točnu informaciju o događaju prije nego je prekinula telefonsku liniju
  • Centar 112 zabilježio je broj mobilnog telefona i povratno nazvao osobu (kao što inače provjeravaju vjerodostojnost dojave) ali se osoba nije javljala.
  • informaciju koju su primili djelatnici Centra 112 proslijedili su vatrogascima kao i broj telefona s kojeg je upućen poziv
  • u narednih 10 minuta osoba se javila i kazala da je požar ugašen.

Dakle, nije bilo nakakvog razloga za pokušaj krive interpretacije čitavog događaja i prepričavanja medijima da djelatnici Centra 112 nisu kvalitetno reagirali. Vatrogasci su imali identične informacije te su, kao i djelatnici Centra 112, mogli kontaktirati osobu koja dojavila požar i nastojati upotpuniti informaciju o događaju, pa čak biti i uspješniji u preciziranju mjesta požara.

Uobičajeno je u svijetu da žurne službe komuniciraju i pokušavaju prikupiti što više podataka o nesreći dok izlaze na intervenciju. Nažalost poteškoću u radu Centrima 112 stvaraju upravo ovakve situacije kad vatrogasci na intervenciji ne žele komunicirati s 112 niti dati povratnu informaciju o događaju. Na suradnju, koja je neophodna, loše će se odraziti i ovakav pristup pojedinaca u vatrogastvu koji nepotpunu dojavu i okolnost o događaju koji se odvijao unutar 10 min koriste da bi diskreditirali Službu 112.

Naravno, ovo su dječje bolesti uspostavljanja jedinstvenog komunikacijskog sustava gdje jedni ne žele komunicirati dok drugi ubrzano uspostavljaju funkciju 112, usavršavaju tehničke mogućnosti sustava, educiraju dispečera da bi što brže i kvalitetnije pružali komunikacijske usluge. Vrijeme i stručnost će pokazati da je neophodna suradnja i jedinstveno djelovanje u spašavanju života, imovine i očuvanja okoliša, odnosno sredine u kojoj svi živimo.

Vjerujem da se problemi interpretacije koje ima g. Magdić neće odraziti na našu dobru suradnju Sustava 112 s vatrogasnim postrojbama kojima, osim dojava požara, pokrivamo prostor županija izvan djelovanja profesionalnih postrojbi gdje se angažiraju dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) ili im rješavamo problem zlonamjernih pozivača koji stotinama puta u toku dana pozivaju 93. Nepoznavanje sustava za koje optužuje Magdić pogled je s njegove razine, međutim dio sustava vatrogastva su i DVD-i HVZ-a, Služba za vatrogastvo Državne uprave za zaštitu i spašavanje sa sustavom DIP-ova i NOS OS RH o kojima Magdić ne može niti zna polemizirati. Obzirom da kao znanstvenik pristupam području o kojem govorim uvijek imam vjerodostojne i provjerene informacije.

To što g. Magdić koristi sindikalne stranice za osobna promišljanja, a krive interpretacije potpisuje ispred Odbora profesionalnih vatrogasaca, neprimjereno je upravo iz razloga što je isti Magdić sankcioniran kao profesionalni vatrogasac i dobio otkaz u javnoj vatrogasnoj postrojbi.

Osobno moram zahvaliti g. Magdiću na upućenim komplimentima o mom izgledu iako to neće pomoći rješavanju komunikacije s vatrogastvom koju opstruira iako navodi da su mu prioritet – zaštita i sigurnost građana.

S poštovanjem,
GLASNOGOVORNICA
mr.sc. Tatjana Čumpek