ISTRAGA Vojna policija ispitala potpisnike predstavki, vojni namještenik optužuje: Zbog Husara sam obolio od PTSP-a

ISTRAGA Vojna policija ispitala potpisnike predstavki, vojni namještenik optužuje: Zbog Husara sam obolio od PTSP-a

Autor Tanja BOŽIĆ

Vecernji_logoPunih pet godina brigadir Husar po hodnicima presreće i seksualnim ponudama te lažnim obećanjima o promaknuću ako prihvati tajne ljubavne sastanke i sličnim gadostima zasipa narednicu Mariju Grublješić. Ni činjenica da joj je muž također časnik nije ga spriječila da je vreba dok su sami, hvata je za stražnjicu… Narednica je tada, stoji u njezinoj predstavci, protrnula od straha dok ju je Husar gledao, kaže, pijanim pogledom te joj poručio: Mala, nećeš još dugo!

Istraga POA-e

Kada bi ugledao njezina muža u blizini ambulante, napadao ju je: Što tog svog papučara primaš u ambulantu!” Optužbe narednice Grublješić tek su mali dio iz predstavki protiv brigadira Josipa Husara, zapovjednika 331. sanitetske bojne iz vojarne Croatia, a kojima su zasuti ministar obrane i načelnik Glavnog stožera te, s obzirom da su sumnjali u moguće zataškivanje, Ured prdsjednika RH.

VL040506_Husar_LucicNo, nakon što su Vojno-sigurnosna agencija i Vojna policija po nalogu ministra obrane pokrenuli istragu o predstavkama i razgovarali sa svim navedenima u njima, Rončević se jučer oglasio poručivši kako su svi potpisnici predstavki demantirali autorstvo i svoje potpise. U sanitetskoj bojni i u vojarni Croatia zapravo, može se zaključiti, teku med i mlijeko.

Pomoć psihijatra

No, posve drugu priču, puno sličniju navodima iz predstavke, svom cehovskom sindikatu ispričao je i liječničkim nalazima potkrijepio jedan od vojnih namještenika, koji je, tvrdi, godinama bio Husarov rob.

VL040506_HusarVojni namještenik (podaci poznati redakciji op. a.) zatražio je pomoć psihijatra u bolnici Vrapče (ime psihijatra također je u redakciji) jer ga je zapovjednik Husar zlostavljao te čak dvije i pol godine prijetio da će mu ugroziti život, stoji u njegovoj povijesti bolesti.

Zbog toga je bio depresivan, tjeskoban i nezainteresran za svakodnevne obveze, a pojavile su se i fizičke tegobe nesanica, bolovi u prsima, gušenje… Sve su to simptomi PTSP-a. Psihijatri su zaključili da mu je radno i socijalno funkcioniranje bitno narušeno, a prepisana mu je psihoterapija te treapija s čak četiri vrste lijekova, sve redom psihofamatika.

S obzirom na tvrdnje MORH-a da su sadržaji predstavki lažni, povijest bolesti vojnog namještenika koji je, tvrdi nam, za Husara krao građevinski materijal, potvrđena žigom i potpisom liječnika – nije.

Umrlo mu šest beba 1997.

Nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu, brigadir dr. Josip Husar vratio se na svoje radno mjesto kirurga u Kliničkom bolničkom centru Rebro. No, 1997. godine izbila je velika afera šestero male djece sa srčanim manama umrlo je nakon što ih je operirao dr. Husar. Ubrzo je povučen iz bolnice i prebačen na drugo radno mjesto. Zaposlen je u Hrvatskoj vojsci, gdje je danas zapovjednik 331. sanitetske bojne. Kako Hrvatska nema vojnu bolnicu, a kirurzi u HV-u moraju imati i “kontakt s medicinom” radi održavanja praktičnih kirurških vještina, taj dio svojih obveza obavljaju u civilnim bolnicama. Dr. Husar povremeno dežura na kirurgiji u Bolnici Sveti Duh i, kako nam je rečeno, nije bilo primjedbi na njegov stručni rad. Što se tiče optužbi da seksualno zlostavlja časnice i medicinske sestre u HV-u, komentar dr. Husara nismo dobili. Ženska osoba koja se javila na naš poziv, nakon kratke konzultacije, rekla nam je da nas ne može spojiti s dr. Husarom i zaklopila telefonsku slušalicu. (D. G.)

Ucijenit će svjedoke

– Riječ je o školskom primjeru mobbinga i sustavnih napada brigadira Husara. Sindikat traži žurnu istragu i imobilizaciju Husara zbog utjecaja na namještenike da povuku iskaze, drži tajnik sindikata Siniša Kuhar, koji je potvrdio da je sindikat primio pritužbe na Husara.

Nacional_lg

Dokument koji potvrđuje zlostavljanje u vojarni Croatia

Tajnik Sindikata Siniša Kuhar potvrdio je u razgovoru za Nacional da je zlostavljani djelatnik uputio molbu za neobjavljivanjem dokumenata, jer se tada bojao gubitka mogućnosti izlaska iz OSRH uz uvećanu otpremninu

Nacional040506_dijagnoza

Dio liječničkog nalaza koji potvrđuje maltrtiranja u Vojarni Croatia, ime liječnika i pacijenta je namjerno otklonjeno zbog njihove zaštite

Nakon što je Ministarstvo obrane pokrenulo istragu zbog pisma petero djelatnika HV-a o navodnom maltretiranju od strane brigadira Josipa Husara, potpisnici optužujućeg pisma demantirali su svoje autorstvo i doveli cijelu istragu na rub propasti. No, istovremeno se pojavio i novi svjedok stravičnih maltretiranja brigadira Husara u vojarni Croatia. Njegove tvrdnje potkrepljuje i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, kojem je svjedok ustupio dijagnozu liječnika Psihijatrijske bolnice u Vrapču koja potvrđuje teške psihičke tegobe uzrokovane sustavnim maltretiranjem na poslu, a čije dijelove Nacional ekskluzivno objavljuje. Iz dijagnoze je također vidljivo da je nadređeni brigadir Husar prijetio pacijentu ugrozom života. Liječnička dokumentacija je nastala puno prije nego što je slučaj došao u javnost, a nakon što ju je žrtva ustupila Sindikatu on nije ranije reagirao zbog molbe samog djelatnika. Tajnik Sindikata Siniša Kuhar potvrdio je u razgovoru za Nacional da je zlostavljani djelatnik uputio molbu jer se tada bojao da će izgubiti mogućnost izlaska iz OSRH uz uvećanu otpremninu. Odlazak na takav način bio je uvjetovan potpisom o dobrovoljnom napuštanju OSRH, tvrde u Sindikatu. “Ta osoba se i danas ne osjeća sigurnom, za Husara kaže da je lud i da ima cijeli ormar pun oružja i boji se za svoju sigurnost” izjavio je Kuhar za Nacional.

Kuhar je također potvrdio da Ministarstvo obrane dobro surađuje sa Sindikatom po pitanju rješavanja slučaja ovih teških optužbi na račun brigadira Husara i isto tako izražava žaljenje što je cijela optužba praktički ostala visiti na tom jednom svjedoku. Svoju uvjerenost o zastrašujućim zbivanjim u vojarni Croatia potvrdili su i u službenoj izjavi koju prenosimo u cijelosti:

Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika RH obratio se prošle godine namještenik iz neposredne blizine brigadira Husara s dijagnosticiranim psihičkim tegobama kao izravnom posljedicom psihičkog maltretiranja od strane Husara. Međutim, iako se radilo o školskom primjeru mobbinga, odnosno konflikta na radnom mjestu koji se sastojao od sustavnih i stalnih napada Husara kao poslodavca koji su trajali duže vrijeme i po žrtvu, u ovom slučaju namještenika, imali pogubne psihofizičke posljedice i rezultirali su njegovim isključenjem iz svijeta rada, namještenik je tražio da Sindikat ništa ne poduzme jer se bojao da bi mogao izgubiti mogućnost izlaska iz OSRH uz uvećanu otpremninu. Pa čak i danas se ne osjeća dovoljno sigurnim javno progovoriti o svemu, a iz otkrivenih činjenica o brigadiru Husaru strah ovog namještenika zbog ugroze vlastitog života i zdravlja poprima sasvim novu i zastrašujuću dimenziju. Zbog toga Sindikat traži od odgovornih da žurno istraže sve optužbe na račun brigadira Husara, a posebice da ga imobiliziraju u možebitnim pokušajima utjecaja na službenike i namještenike da povuku svoje iskaze.

U potpisu stoji Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH. Hrvoje Perinić