Istraživanje: Oko 40 posto žena smatra da su u neravnopravnom položaju

ravnopr_nova050309_naslov

Gotovo 40 posto žena smatra da je u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce, pokazalo je istraživanje Odbora žena ‘Žene i ravnopravnost spolova u javnoj upravi’ Sindnikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta, koje je predstavljeno danas u povodu Međunarodnog dana žena.

ravnopr2_nova050309_film

PRILOG: Nakon 25 godina staža u jednom poduzeću kao poslovotkinja, ova gospođa prije nekoliko mjeseci dobila je otkaz. Zatim joj je ponuđena niža pozicija i plaća manja za 1000 kuna. Novom direktoru nije se svidio njezin spol.
TON ŽENA: – Doslovno mi je rekao. Direktor mi je rekao poslovođa može biti samo mlad i sposoban. Znači muškarac i ako je žena nesposobna je. Ponovo sam doživjela šok i završila na psihijatriji.-
PRILOG: Da su žene u lošijem položaju od svojih muških kolega potvrđuje novo istraživanje o ravnopravnosti spolova u javnoj upravi provedeno na oko 2000 žena. Takozvani kućanski poslovi poput kuhanja kave rezervirani su uglavnom za žene. Na višim rkovodećim položajima uglavnom su muškarci.
TON MARINA AJDUKOVIĆ: – Najveći broj sudionica zapravo smatra da uvjeti napredovanja žene nisu jednaki i da na tome treba poraditi. –
TON SINIŠA KUHAR: – Naš sindikat ima 60 posto žena, međutim, također na najvišim položajima u Sindikatu nisu zastupljene odgovarajuće svom sudjelovanju u članstvu. –
PRILOG: O ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj ponešto govori i struktura Vlade. Iako se svestrano zalažu za ravnopravnost u Banskim dvorima sjedi 15 ministara, uključujući premijera i samo tri ministrice.

ravnpr_TPortal050309

Gotovo 40 posto žena smatra da je u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce, pokazalo je istraživanje Odbora žena ‘Žene i ravnopravnost spolova u javnoj upravi’ Sindnikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta, koje je predstavljeno danas u povodu Međunarodnog dana žena

U istraživanju je sudjelovalo 1945 žena, a zanimljivo je da se svega 16 posto žena izjasnilo da se subjektivno osjeća ravnopravno muškarcima.

tportal_logoJedna od autorica istraživanja, Marina Ajduković, posebno zanimljivim drži podatak prema kojem se žene osjećaju bolje ako im je nadređena žena.

Ispitivanje o prisutnosti spolnog uznemiravanja pokazalo je da je gotovo 23 posto žena povremeno ili trenutno izloženo različitim oblicima spolnog uznemiravanja, koji mogu biti verbalni, ali i u obliku neprimjerenog dodirivanja, no najveći dio njih to nastoji tolerirati ili se povući.

Mi nemamo mehanizme kroz koje žene mogu realizirati neka svoja prava, ustvrdila je Ajduković.

Dodala je da je Hrvatska donijela niz dokumenata vezanih uz promicanje ravnopravnosti spolova, ali je važno da se ti mehanizmi negdje razrade.

Najveći broj sudionica (65 posto) smatra da uvjeti napredovanja za muškarce i žene nisu jednaki i da se na tome još treba poraditi. Zanimljivo je i da gotovo 42 posto žena smatra da i muškarci i žene trebaju učiti o ravnopravnosti spolova.

Jedan od autora istraživanja, Siniša Kuhar, ustvrdio je da se istraživanje radilo u situaciji u kojoj se ne zna ne samo broj žena u državnoj upravi, već ni koliko ima državnih službenika i namještenika.

Kada je riječ o plaćama žena i muškaraca u državnoj upravi, tu nema neravnopravnosti, rekao je Kuhar, dodajući međutim da je diskutabilno mogu li žene dosegnuti najviša rukovodeća mjesta.

Zanimljiva je situacija da su u nekim državnim tijelima, koja su pretežno ‘feminizirana’, na čelu muške osobe, pa su tako muškarci, primjerice, u Središnjem državnom uredu za upravu i državni tajnik i njegov zamjenik za lokalnu samoupravu, a slično je i u drugim ministarstvima, ističe Kuhar.

ISTRAŽIVANJE Oko 40 posto žena smatra da su u neravnopravnom položaju

SDLSN_ravnopr_spol050309-(7

ZAGREB, 5. ožujka 2009. (Hina) – Gotovo 40 posto žena smatra da je u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce, pokazalo je istraživanje Odbora žena “Žene i ravnopravnost spolova u javnoj upravi” Sindnikata državnih i lokalnih službenika i namještenika i Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta, koje je predstavljeno danas u povodu Međunarodnog dana žena.

hina_print_logoU istraživanju je sudjelovalo 1945 žena, a zanimljivo je da se svega 16 posto žena izjasnilo da se subjektivno osjeća ravnopravno muškarcima.

Jedna od autorica istraživanja Marina Ajduković posebno zanimljivim drži podatak prema kojem se žene osjećaju bolje ako im je žena šef.

Ispitivanje o prisutnosti spolnog uznemiravanja pokazalo je da je gotovo 23 posto žena izloženo povremeno ili trenutno različitim oblicima spolnog uznemiravanja, koji mogu biti verbalni, ali i u obliku neprimjerenog dodirivanja, no najveći dio njih to nastoji tolerirati ili se povući.

SDLSN_ravnopr_spol050309-(4Mi nemamo mehanizme kroz koje žene mogu realizirati neka svoja prava, ustvrdila je Ajduković.

Dodala je kako je Hrvatska donijela niz dokumenata vezanih uz promicanje ravnopravnosti spolova ali je važno da se ti mehanizmi negdje razrade.

Najveći broj sudionica (65 posto) smatra da uvjeti napredovanja za muškarce i žene nisu jednaki i da se na tome još treba poraditi. Zanimljivo je i da gotovo 42 posto žena smatra da i muškarce i žene trebaju učiti o ravnopravnosti spolova.

Jedan od autora istraživanja Siniša Kuhar ustvrdio je da se istraživanje radilo u situaciji u kojoj se ne zna ne samo broj žena u državnoj upravi, već ni koliko ima državnih službenika i namještenika.

Kada je riječ o plaćama žena i muškaraca u državnoj upravi, tu nema neravnopravnosti, rekao je Kuhar dodajući međutim da je diskutabilno mogu li žene dosegnuti najviša rukovodeća mjesta.

Zanimljiva je situacija da su u nekim državnim tijelima, koja su pretežno “feminizirana”, na čelu muškarci, pa tako su muškarci, primjerice, u Središnjem državnom uredu za upravu i državni tajnik i njegov zamjenik za lokalnu samoupravu, a slično je i u drugim ministarstvima, ističe Kuhar.

SDLSN_ravnopr_spol050309-(1