Ivica Ihas informirao Županijsko povjereništvo o aktivnostima Sindikata

Ivica Ihas informirao Županijsko povjereništvo o aktivnostima Sindikata

(SDLSN, 5. studenoga) POŽEGA – Na danas održanoj sjednici Županijskog povjereništva Požeško-slavonske županije, pod predsjedanjem županijskog povjerenika Marijana Brnada, predsjednik Sindikata Ivica Ihas i tajnik SDLSN Siniša Kuhar informirali su sindikalne povjerenike o odrađenim i predstojećim sindikalnim aktivnostima, a bilo je riječi i o problemima s kojima se u svome radu susreću povjerenici u podružnicama.

ZP_Pozega051104_1

Ivica Ihas nazočne je upoznao s poteškoćama u primjeni Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, koji proizlaze iz činjenice da su konačni rezultati referenduma o prihvaćanju kolektivnog ugovora objavljeni 30. rujna, te određena materijalna prava nisu mogla biti odmah primijenjena pri isplati plaće za rujan. Međutim, Ihas smatra da na plaći za listopad ne bi trebalo biti odgode isplate prava iz kolektivnog ugovora, a ukoliko se to dogodi Sindikat će reagirati temeljem obavijesti s terena. Skrenuo je pozornost na potrebu jačeg sindikalnog djelovanja, posebice na prikupljanju novog članstva i otvaranja pregovora na lokalnoj razini radi zaključenja kolektivnih ugovora na razini županija, gradova i općina. “Često nam čak i naši povjerenici govore što će nam kolektivni ugovor kad imamo čak i veća prava nego na državnoj razini sadržana u pravilniku o radu“, rekao je Ihas i dodao “ali pravilnik o radu predstavlja jednostrani akt koji poslodavac može u svakome trenutku promijeniti na štetu zaposlenika, a to se često i događa pri smjeni političke vlasti i to onda rezultira ne samo poslovno uvjetovanim otkazima“, aludirajući na slučaj otkaza u gradskoj upravi Grada Požege s kojim je upoznat prije početka sastanka. Tamo je otkaz dobilo troje službenika, a okolnosti u kojima je do toga došlo upućuju na moguće politčke motive za to. No, kako bi se razjasnile sve okolnosti ovoga slučaja u Požegu će doći predstvnik pravne službe središnjice, nakon ćega će Sindikat i službeno reagirati.

Prije početka Županijskog povjereništva Ivica Ihas sastao se sa službenicima gradske uprave čija su radna mjesta ukinuta
Prije početka Županijskog povjereništva Ivica Ihas sastao se sa službenicima gradske uprave čija su radna mjesta ukinuta

Govoreći o zapoćetim pregovorima s Vladom RH, Ihas je nazočne upoznao sa sadržajem sindikalnih zahtjeva upućenima Vladi, kao i protokolom koji je potpisan između pregovaračkih odbora. Osim zahtjeva za povećanjem osnovice i materijalnih prava koja su sada dogovorena u minimalnim iznosima (osnovica za izračun jubilarne nagrade, dar za djecu, božićnica, regres) dvije strane su se dogovorile da će u roku od sedam dana formirati zajedničku radnu skupinu s ciljem razmatranja pojedinih pitanja uređenih uredbama o koeficijentima, poslovima s posebnim uvjetima rada i nagrađivanju za natprosječne rezultate rada. Pri tome Sindikat računa na doprinos baze pri detektiranju nelogičnosti i ispravljanju nepravilnosti sadržanih u važećim uredbama.

ZP_Pozega051104_2

Obavijestio ih je i o sudjelovanju Sindikata u donošenju novog Zakona o državnoj službi, za koji je ocijenjeno da se radi o zakonskom prijedlogu koji na kvalitetniji način regulira status državnih službenika i namještenika, za razliku od postojećeg zakona. Sindikat je već dao primjedbe na prvu verziju zakona, a neke od njih su i prihvaćene, što se može vidjeti usporedbom dviju inačica zakona na web stranici Sindikata.

Govoreći o problemima s kojima se susreću, povjerenici su istaknuli potrebu organiziranja edukacije za sindikalne povjerenike, problem uspostave komunikacije s poslodavcem, kao i konkretne primjere nepoštivanja Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike.

Pročitajte još: Održana javna rasprava o Zakonu o državnoj službi