Iz javne službe otišlo je 16.840 ljudi, otkaze je dobilo njih 464!

Iz javne službe otišlo je 16.840 ljudi, otkaze je dobilo njih 464!

 

Iako je lani iz državne i javne službe otišao rekordni broj zaposlenih, zbog novog zapošljavanja ih je opet više nego 2017. godine. A Vlada ne zna koliko je još zaposlenih u državnim i lokalnim tvrtkama, ustanovama…

 

Autor: Ivan Pandžić

(24sata, 3. ožujka 2019.) Nije istina da državni službenik praktički ne može dobiti otkaz, te je ta fama nastala iz krivo interpretiranih podataka sa Službeničkog suda, poručili su iz Ministarstva uprave.

Dobili smo i podatke koji to potkrepljuju, štoviše, broj otkaza u državnoj i javnoj službi je u stalnom porastu zadnje tri godine, prema tablici koju nam je dostavilo ministarstvo.

Lani je tako čak 464 zaposlena u javnoj i državnoj službi dobilo otkaze, a od toga je 126 u državnoj službi u koju spadaju ministarstva i državna uprava, dok je 338 njih u javnoj službi u koju spadaju i zdravstvo, školstvo, socijalna skrb…

Prije tri godine je otkaza bilo skoro dvostruko manje, njih 252, a zatim se broj otkaza povećavao i došao na rekordnih 464 u prošloj godini. Iz ministarstva saznajemo da je realno otkaza bilo i više, ali su neki vođeni u rubrikama i pod sporazumni raskid ugovora.

Tablica Ministarstva otkriva i da je sve više odlazaka iz državne i javne službe, a lani je otišlo čak 16.842 ljudi, od čega 2.666 iz državne službe.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika je ranije napomenuo da je otišlo i više ljudi jer ova statistika ne pokriva policiju, a niti Ministarstvo obrane. Sindikat je objavio da je od 2000. do kraja lanjskog listopada samo u policiji dobilo otkaze 889 djelatnika.

Ministarstvo je pak pojasnilo i koji su razlozi odlaska iz javne i državne službe. Osim otkaza to je i istek rada na određeno vrijeme, odlazak u mirovinu, sporazumni raskid odnosa, premještaji, smrt, ukidanje radnog mjesta…

Podaci otkrivaju i da se povećao broj odlazaka u mirovinu, pa je lani umirovljeno rekordnih 5476 javnih i državnih službenika.

Međutim, i tu postoji zamka. Primjerice u školstvu su oni koji imaju ugovore na određeno, prije ljetnih praznika vode kao da su otišli iz službe, a onda se najesen opet vraćaju.

– U državnoj upravi se i dalje zapošljava po principu “2 za 1” koji znači da se za dva upražnjena mjesta popunjava jedno novo. Novo zapošljavanje se planira na na godišnjoj razini ovisno o potrebama državnih tijela i raspoloživom novcu – objašnjavaju u Ministarstvu uprave

Plan zapošljavanja za ovu godinu još nije objavljen jer se usklađuje. Međutim, činjenica je kada se usporede podaci s kraja 2017. i 2018. godine da je ipak ukupno više zaposlenih u javnoj i državnoj službi. Ministarstvo inače mijenja metodologije, pa su i podaci teže usporedivi, ali na kraju prošle godine, ta statistika kaže da je u državnoj i javnoj službi radilo 231.857 osoba.

To je porast od 2.561 zaposlenog u 2.129 institucija, ali se u Ministarstvu pravdaju da je većina tog broja, čak 2038 više zaposlenih u zdravstvu koje nije u njihovoj ingerenciji. Zdravstvo je lani bilo sektor koji je najviše pojedinačno zapošljavao, čak 66.925 djelatnika iako se konstantno govori o nedostatku liječnika i medicinskog osoblja.

– Što se ministarstva tiče, povećani broj zaposlenih je 41, i to isključivo za potrebe pripreme projekata koji se financiraju iz EU fondova. Njihove plaće sufinanciraju iz EU fondova, a u revizijskim izvješćima Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije i revizora nadležnih službi Europske komisije, kontinuirano se ističe potreba za jačanjem kapaciteta u sustavima upravljanja i kontrole korištenja ESI fondova, posebno uzimajući u obzir višestruki porast iznosa sredstava iz ESI fondova, dostupnih Republici Hrvatskoj u programskom razdoblju 2014.-2020. koji iznosi ukupno 10,7 milijardi eura – kažu u Ministarstvu, a zapošljavanje za upravljanje i kontrolu europskim fondovima se provodi mimo godišnjeg plana zapošljavanja

Za kraj, treba napomenuti da niti jedna institucija u državi nema ukupni broj zaposlenih u svim državnim i lokalnim agencijama, tvrtkama, ustanovama….

I u ovoj statistici ministarstva nisu neke agencije čiji zaposleni ne dobivaju plaću iz proračuna, nedostaje MORH sa 17.000 zaposlenih. Procjene su da za ono što nazivamo “država” i obuhvaća 5797 tijela javne vlasti, radi preko 400.000 zaposlenih, objavio je tjednik Express u broju koju je trenutačno na kioscima.