Iz jednog sustava u drugi uz gubitak prava i posla

SLUŽBENIČKA REFORMA DALEKO OD OČIJU JAVNOSTI
Iz jednog sustava u drugi uz gubitak prava i posla

chess(1)

Virtualna seoba 250 zaposlenika ureda državne uprave u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i 200 zaposlenika istih ureda koji prelaze u Državni zavod za statistiku jedne bi mogla stajati gubitka prava, a druge državne službe

sdlsn_www220(SDLSN, 27. listopada 2009.) Jedna od posebnosti državne službe jest stalni preobražaj kojemu su podvrgnuti njezini službenici i namještenici.
Oni se, doduše, ne pretvaraju u kukce kao Gregor Samsa u Kafkinom Preobražaju, već u službenike čas jednog, čas drugog državnog tijela, lokalnih ili javnih službi.
U svojim radnim knjižicama, poput turista u putovnicama, skupljaju štambilje koji svjedoče o promjeni poslodavca, a da pri tome nisu promijenili stolicu na kojoj sjede, kancelariju i posao koji obavljaju.
Velika virtualna seoba tako uskoro očekuje oko 250 državnih službenika koji u uredima državne uprave u županijama obavljaju poslove plaćanja novčanih poticaja i naknada u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koje bi, po njezinom upisu u sudski registar, trebala preuzeti Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

agencija_polj_registar

Iako još uvijek nije upisana u sudski registar (gore) pripreme za osnivanje Agencije za plaćanja u poljoprivredi dobro napreduju pa je tako zatvoren natječaj za nabavu 250 PC-a, 130 laptopa, digitalnih fotoaparata, GPS uređaja, laserskih daljinomjera i 20 osobnih automobila

agencija_polj_natjecaj

Oni će, zbog činjenice da je Agencija javna služba, doživjeti preobražaj iz državnih službenika i namještenika u javne službenike i namještenike.
Pri tome im prijeti, zbog promjene statusa iz državnih u javne službenike i namještenike, gubitak prava koja imaju po osnovi staža ostvarenog kod istog poslodavca, jer se na njih više ne primjenjuje kolektivni ugovor za državne već za javne službenike i namještenike.
To znači da bi službenik s 24 godine staža koji bi u državnoj službi iduće godine ostvario pravo na jubilarnu nagradu za 25 godina staža po prelasku na radno mjesto u Agenciju svoj staž trebao početi brojiti od nule i čekati pet godina staža u Agenciji kako bi ostvario pravo na jubilarnu nagradu za pet godina staža.
No, reći će netko, u vrijeme krize najvažnije je zadržati posao, a ne pravo na jubilarnu nagradu, a kad je u pitanju ova Agencija ona barem ima obvezu preuzeti sve zaposlenike koji pristanu na prelazak.
U kudikamo goroj situaciji nalazi se oko 200 državnih službenika i namještenika koji temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenoj statistici s 1. siječnjem 2010. godine postaju inventarom Državnog zavoda za statistiku.

agencija_polj_NN

Zaposlenicima ureda državne uprave u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi prijeti gubitak prava temeljem staža kod istog poslodavca, ali ne i posla, dok zaposlenima ovih ureda koje preuzima Državni zavod za statistiku prijeti gubitak posla u slučaju da u sistematizaciji DZS za njih nema odgovarajućih radnih mjesta

agencija_stat

Naime, za razliku od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ova državna upravna organizacija preuzima od ureda državne uprave u županijama opremu, pismohranu i drugu dokumentaciju, kao i državne službenike i namještenike zatečene na preuzetim poslovima, ali samo do njihovog rasporeda na radno mjesto u Državnom zavodu za statistiku.
Oni državni službenici i namještenici koji ne budu raspoređeni na radno mjesto imaju prava propisana Zakonom o državnim službenicima i Zakonom o radu, odnosno, kolokvijalno rečeno, pravo na “cipelom u guzicu” iliti prestanak službe odnosno rada na način koji propisuju ovi zakoni.

fired390

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH stoga je radi zaštite prava državnih službenika i namještenika koje preuzima Agencija za plaćanja u poljoprivredi od Vlade RH zatražio odgovarajuću dopunu članka Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama koji regulira staž kod istog poslodavca, na način da se stažem kod istog poslodavca računa i staž ostvaren u državnim tijelima kada je do promjene službeničkog statusa došlo silom zakona.
Što se pak “statističara” tiče SDLSN od Vlade i Državnog zavoda za statistiku traži ne samo preuzimanje nego i raspoređivanje svih državnih službenika i namještenika iz ureda državne uprave na radna mjesta unutar Državnog zavoda za statistiku, kako se ne bi ponovila situacija sa 60-tak djelatnika centara za obavješćivanje koje je na sličan način iz MORH-a preuzela Državna uprava za zaštitu i spašavanje, ali ih nikad nije rasporedila na odgovarajuća radna mjesta, već im je ponudila “pravo” na prestanak državne službe nakon raspolaganja odnosno otkaz nakon isteka otkaznog roka.

Pročitajte još…