Iz MORH-a uz otpremnine otišle 1024 vojne osobe

Iz MORH-a uz otpremnine otišle 1024 vojne osobe

Prosjek 71.000 kuna

(SLOBODNA DALMACIJA, 12.11.2008. | 23:16) Nema zastoja u isplati otpremnina državnim službenicima i namještenicima, kao i djelatnim vojnim osobama, koji su odlučili dobrovoljno napustiti sustav Ministarstva obrane.

sd_logo-novoSve otpremnine bivšim će zaposlenicima biti isplaćene u roku od 30 dana od primitka rješenja, za što je u vojnom proračunu osigurano dovoljno novca, doznajemo u Ministarstvu obrane nakon što su se našoj redakciji obratili neki od nezadovoljnih, sada već bivših zaposlenika MORH-a, tvrdeći kako im obećane otpremnine još nisu isplaćene.

Glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić tvrdi kako nema govora o zastoju. Od početka ove godine Ministarstvo obrane uz poticajne otpremnine napustile su 1024 djelatne vojne osobe i državna službenika i namještenika.

Na otpremnine je do sada isplaćeno oko 80 milijuna kuna, a prosječan neto iznos otpremnine bio je oko 71 tisuću kuna. Visina otpremnina djelatnim vojnim osobama, koje najčešće odlaze u profesionalnu mirovinu, ovisi o osobnom činu, a prema podacima MORH-a, kreću se od 70 do 90 tisuća kuna za dočasnike, od 80 do 100 tisuća kuna za časnike i oko 120 tisuća kuna za više časnike.

Državnim službenicima i namještenicima otpremnina se uvećava 100 posto za svaku godinu provedenu u MORH-u ili OSRH, ako su zahtjev za mirovinu podnijeli u roku od 30 dana. Pored toga svaki državni službenik i namještenik za svaku godinu rada dobiva i 0,65 bruto plaće.