Izaslanstvo UPVH i SDLSN kod predsjednika Mesića

Izaslanstvo UPVH i SDLSN kod predsjednika Mesića

(SDLSN, 24. svibnja) Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je danas predstavnike Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Mesic_250505_slika_374

UPVH i SDLSN prijam su zatražili po povratku iz posjeta Ministarstvu Ruske Federacije za poslove civilne zaštite, izvanredna stanja i otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda od 5. do 8. travnja ove godine, tijekom kojeg posjeta su hrvatski vatrogasci informirani o mogućnosti nabavke opreme za protupožarnu zaštitu prema izboru Hrvatske, a ne samo 2 aviona Beriev kao što je to dotad bilo prezentirano u javnosti.

Predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN Mladen Magdić o tim je spoznajama promptno obavijestio Ured predsjednika i zatražio prijam kod Mesića, a Predsjednik Republike u to se i sam uvjerio prigodom službenog posjeta Moskvi 9. svibnja.

Predsjednik Mesić je rekao kako se nakon prve vijesti o mogućnosti namire klirinškog duga  nije znalo sve o karakteristikama zrakoplova Beriev, osim cijene od 16 milijuna USD po komadu. Kasnije se saznalo da se radi o širokozahvatnom mlaznom zrakoplovu, koji se vodom ne može snabdijevati slijetanjem na morsku površinu već isključivo u zrakoplovnoj luci, više prikladnom za ruska prostranstva negoli za naše prilike.

Dodao kako je pregovaračka ekipa na čelu s ministrom Žužulom ugovorila nabavku dva zrakoplova uz primjenu formule 16 + 16 = 68 milijuna USD.

Predsjednik Mesić je dodao kako je i od strane MORH-a informiran kako se radi o zrakoplovima koji su neupotrebljivi za naše prilike, te da predstavljaju prevelik trošak i zbog toga što bi Hrvatska morala upotrebljavati ruske posade do završetka obuke naših pilota za let na ovim zrakoplovima. “Kad se takav zrakoplov snabdije vodom i poleti požar može gasiti tek iznad Tirane“, rekao je Mesić.

U Moskvi sam pitao Putina o tome i rekao mi je da Hrvatska može nabaviti sve što hoće u iznosu klirinškog duga“, rekao je Mesić, dodavši kako je zbog toga odlučeno o nabavci višenamjenskih helikoptera, čija je prednost i u tome što odgovaraju standardima NATO pakta.

BERIEV-Flug_3Predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN Mladen Magdić podsjetio je da je demonstracija zrakoplova Beriev u Zadru upriličena u idealnim uvjetima kakvi u pravilu ne postoje za vrijeme vatrogasne intervencije, a vatrogascima je prezentirana informacija kako će  u slučaju odustajanja od nabavke Berieva sredstva biti prenamijenjena za nabavku poljoprivrednih strojeva.

Magdić je dodao kako su helikopteri kudikamo bolji izbor i sa stajališta zaštite na radu odnosno sigurnosti vatrogasaca, koji se helikopterima mogu brzo i sigurno prebacivati na požarište i tako povećati njihova učinkovitost, a ne pješke i magarcima kao dosad.

Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik i zapovjednik JVP Grada Zadra podržao je nabavku višenamjenskih helikoptera naglasivši kako na području Zadarske županije sve prilagođeno prihvatu kanadera i helikoptera, dok bi s Berievima moglo biti velikih problema.

Šoša je upozorio i na predugačak zapovjedni lanac koji omogućava uporabu helikoptera kojem je sad pridodan još jedan tampon u vidu Državne uprave za zaštitu i spašavanje te dvojnu liniju zapovijedanja u kojoj je županijski vatrogasni zapovjednik i zapovjednik profesionalne vatrogasne postrojbe. “U zadarskoj županiji dvojna zapovjedna linija izbjegnuta je činjenicom da ja obnašam i ulogu županijskog vatrogasnog zapovjednika i zapovjednika JVP Grada Zadra, ali drugdje na terenu to nije tako“, rekao je Šoša.

S time se složio i predjsednik UPVH Goran Franković koji je naglasio da se nema sukoba između profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, ali prigodom intervencije mora biti jasno tko je za što odgovoran.

Predsjednik SDLSN Ivica Ihas rekao je kako je dvojno izaslanstvo PVH i SDLSN posljedica činjenice da se 90% sindikalno organiziranih vatrogasaca, odnosno njih oko 1200 nalazi upravo u SDLSN, podsjetivši na problem utvrđivanja koeficijenata za profesionalne vatrogasce koji je utvrđen cjelovitim prijedlogom koeficijenata koji je Sindikat uputio Vladi na razmatranje.

Od Vas očekujemo, kao prvog državnog službenika u državi, da poduprete naša nastojanja za poboljšanje statusa državnih službenika i namještenika“, rekao je Ihas i dodao kako je Sindikat pozdravio odluku o povećanju plaća službenika i namještenika u Uredu predsjednika.

Ihas je upozorio da u državnoj upravi vlada veliko nezadovoljstvo svih zaposlenih: “Ako znamo da je proječna plaća SSS 2.800 kuna, a VSS s 20 godina staža tek dostiže republički prosjek od 4.300 kuna, onda Vam je jasno o kakvom teškom položaju se radi“, rekao je Ihas.

Razmišljali smo i mi o dolasku na Markov trg, ali je prevladalo mišljenje kako u situaciji kada se na njemu nalaze radnici koji uopće ne primaju plaću to ne bi naišlo na dobar prijam javnosti, no to ne  znači da se u dogledno vrijeme nećemo okupiti pred Vladom“, rekao je Ihas.

Mesić je odgovorio kako se sprema nazočiti sjednici Vlade, ali ne onoj na kojoj se odlučuje o razrješenjima i imenovanjima, već o bitnim strateškim pitanjima, a jedno od njih je svakako i reforma državne uprave, na što je Ihas replicirao kako u Sindikatu prevladava dojam da su dosadašnji koraci na tom području kozmetičke naravi.

Predstavnici UPVH i SDLSN susret su ocijenili otvorenim i korisnim odajući priznanje predsjedniku Mesiću na interesu za razgovor o različitim društvenim problemima.

Mesic_240505_ured_priopcenj

MESIĆ PRIMIO VATROGASCE

hina_logo

ZAGREB, 24. svibnja 2005. (Hina) –  Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je danas predstavnike Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske i Sindikata državnih službenika i namještenika, priopćeno je iz Ureda predsjednika.
Izaslanstvo je upoznalo Mesića sa stanjem u Javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima te funkcioniranjem vatrogasne službe unutar sustava novoformirane Državne uprave za zaštitu i spašavanje, te s problemima u izradi adekvatnih koeficijenata za državne službenike i namještenike.
Izaslanstvo je predsjednika Mesića informiralo o posjetu izaslanstva ruskog Ministarstva za poslove civilne zaštite, izvanredna stanja i otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda.
Naglasili su da zrakoplovi Beriev Be-200 svojim karakteristikama i mogućnostima ne zadovoljavaju potrebe protupožarne zaštite hrvatskog teritorija, pa podržavaju prijedlog nabave višenamjenskih helikoptera, tim više što imaju vrlo dobra iskustva s helikopterima Oružanih snaga RH.
(Hina) pp/xmd ymd