Jadranka Kosor: Punog iznosa božićnica neće biti

bozicnice09_jl141209

SPLIT – O isplati božićnica djelatnicima javnih služni razgovarat ćemo sa sindikatima, a moj će prijedlog biti – kompromis. U ovom trenutku ne možemo isplatiti puni iznos božićnica. Nije to ničiji hir, nego činjenica da je situacija takva kakva jest. Ono što ću tražiti je ujednačavanje božićnica u javnim poduzećima jer ima i onih koji namjeravaju isplatiti goleme iznose.

jl_logo300512Mora postojati ravnoteža za sve – kazala je premijerka Jadranka Kosor u Splitu komentirajući bunt sindikata oko smanjenja božićnica zaposlenicima u državnim i javnim službama. – Vlada je, nastavila je, u paradoksalnoj sitaciji. S jedne strane, ima zahtjeve oporbe za otpuštanjem 20 tisuća ljudi zaposlenih u državnim i javnim službama koji dobivaju plaću iz državnog proračuna, a s druge zahtjeve sindikata tih istih službi da se isplati sve do zadnje lipe.

Mislim da u teškim vremenima svi moramo pokušati nositi svoj dio tereta – kazala je premijerka osvrnuvši se na “sukob” ministra financija Ivana Šukera sa sindikatima zaposlenih u javnim službama. Upitana kako je zadovoljna stanjem u državnoj blagajni, premijerka je kazala da je situacija stabilna. – Sve obveze se redovito isplaćuju.

Do kraja godine – napomenula je – očekuje se i rješavanje pitanja duga Ine, što će situaciju znatno popraviti. Osvrnuvši se na ukidanje subvencija u stambenoj štednji premijerka Kosor je najavila da će Vlada vrlo brzo izići s potpuno novim prijedlogom poticanja jednostavnije kupnje stanova te na taj način pomoći i građevinare koji su u teškoj situaciji.