Jambo dao otkaze šestorici vatrogasaca

JVPMetkovic_naslov_sd090709

Javna vatrogasna postrojba Metković ovih je dana ostala bez šest profesionalnih vatrogasaca. Službeno objašnjenje, koje je potpisao gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo, u ime osnivača i vlasnika, Grada Metkovića, glasio je da “zbog recesije i krize, te slabog punjenja proračuna”, Grad nije u mogućnosti nastaviti s ranije preuzetom obvezom financiranja šest vatrogasaca.
JVPMetkovic_okvir_sd090709Budući je u postrojbi, nakon otkaza, ostalo samo trinaest ljudi, metkovski vatrogasci će teško moći kvalitetno djelovati u požarnoj sezoni, poglavito kada se zna da pokriva područje čitave doline Neretve, osim Ploča.

Uza stalne protupožarne aktivnosti, tu su i različite tehničke intervencije na cestama u slučaju većih prometnih nezgoda. Zbog straha da će izgubiti posao, većina vatrogasaca je u iznimno teškom stanju, i nitko od njih za sada ne želi javno govoriti. Neki su zbog stresa otvorili bolovanje i piju sedative, a u dnevno-operativnom centru dežuraju samo trojica.

Zbog toga je zapovjednik postrojbe Jure Pilj podnio ostavku na dužnost, pa je postrojba ostala i bez zapovjednika. – Ne znam što bih vam rekao. Trojica vatrogasaca su prestala raditi istekom ugovora na određeno vrijeme, a trojica, inače, zaposlena na neodređeno vrijeme su pred otkazom, jer za njihove plaće nema sredstava – kazuje Pilj.

Između čekića i nakovnja

JVPMetkovic220_sd090709Naglašavajući da je ostavku podnio iz osobnih razloga, jer se nalazi u nezavidnom položaju “između čekića i nakovnja”, zapovjednik Pilj ističe da u ovakvim uvjetima ne može nikako preuzeti odgovornost za funkcioniranje Javne vatrogasne postrojbe.

– Nisam u mogućnosti snositi odgovornost i rizike koje ovaj posao donosi. Sjetite se samo nedavne tragedije na Kornatima – zaključio je Jure Pilj.

U tijeku je sređivanje nove sistematizacije radnih mjesta u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, nakon čega će se i formalno-pravno steći uvjeti za uručivanje otkaza djelatnim vatrogascima, koji će, pravno rečeno, postati tehnološki višak.

Podrška na Facebooku

Stop otkazima u JVP Metković, naziv je grupe za podršku metkovskim vatrogascima, koja je već sakupila popriličan broj članova. Vatrogasci su tako potvrdili da se za svoja prava i radna mjesta te sprječavanje ugroze građana, osim na terenu, mogu boriti i u virtualnom svijetu interneta.

Magdić o slučaju Metković

Predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Mladen Magdić rekao nam je, da je takav razvoj situacije bio očekivan čim su se u JVP-u Metković ljudi počeli zapošljavati mimo plana zaštite od požara i procjena ugroženosti. “Problem je u nedostatku novca i kresanju proračuna JVP-ima. Situacija će biti još gora na jesen kada će novim rebalansom i sredstva za vatrogastvo biti drastično smanjena”, upozorava Magdić.
S.Du.