Jandrokovićev naputak krši i novi Etički kodeks državnih službenika

jandrokovic_sd120411

Naputak za nastup u medijima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija koji je ministar Gordan Jandroković donio 22. prosinca 2010. godine u suprotnosti je i s novim Etičkim kodeksom državnih službenika, objavljenim u Narodnim novinama 6. travnja 2011. godine, upozorava Sindikat državnih službenika i namještenika.

SD_logo240– Jandroković je svojim naputkom propisao obvezu državnih službenika i namještenika da prigodom privatnih nastupa u medijima u kojima ne predstavljaju MVPEI moraju “prethodno pribaviti odobrenje glasnogovornika, uz prethodnu suglasnost nadređenog ravnatelja ili državnog tajnika”, pri tome ne razlikujući nastupe s obzirom na činjenicu jesu li ili nisu tematski povezani s državnom službom. Dakle, propisujući obvezu pribavljanja dvostrukog odobrenja i u slučaju sudjelovanja u kvizu ili radijskoj emisiji o spolnom životu punoglavaca.

Međutim, novi Etički kodeks državnih službenika izrijekom navodi kako “u javnim nastupima u kojima ne predstavlja državno tijelo i koji nisu tematski povezani s državnom službom, odnosno djelokrugom državnog tijela u kojem je službenik zaposlen, službenik ne treba odobrenje čelnika državnog tijela za nastupe u medijima”.

Stoga Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN) od ministra vanjskih poslova Jandrokovića traži usklađivanje Naputka za nastup u medijima MVPEI s Etičkim kodeksom državnih službenika, a od ministra uprave Davorina Mlakara poduzimanje mjera radi sprječavanja opasne prakse državnih tijela, koja internim aktima krše zakonske i druge propise koje donosi Sabor i Vlada, propisivanjem diskrecijskih ovlasti na koje im takvi propisi ne daju pravo – navodi se u priopćenju. PSD

Jandrokovićev naputak krši i novi Etički kodeks državnih službenika

MVPEI_vaga

Ukoliko Ministarstvo uprave nije u stanju osigurati usklađivanje naputka MVPEI s Etičkim kodeksom, Sindikat predlaže da se Etički kodeks uskladi s naputkom MVPEI, kao očigledno jačim pravnim propisom

(SDLSN, 11. travnja 2011.) Naputak za nastup u medijima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija koji je ministar Gordan Jandroković donio 22. prosinca 2010. godine u suprotnosti je i s novim Etičkim kodeksom državnih službenika, objavljenim u Narodnim novinama 6. travnja 2011. godine.
sdlsn_www220Jandroković je svojim naputkom propisao obvezu državnih službenika i namještenika da prigodom privatnih nastupa u medijima u kojima ne predstavljaju MVPEI moraju “prethodno pribaviti odobrenje glasnogovornika, uz prethodnu suglasnost nadređenog ravnatelja ili državnog tajnika“, pri tome ne razlikujući nastupe s obzirom na činjenicu jesu li ili nisu tematski povezani s državnom službom. Dakle, propisujući obvezu pribavljanja dvostrukog odobrenja i u slučaju sudjelovanja u kvizu ili radijskoj emisiji o spolnom životu punoglavaca.
Međutim, novi Etički kodeks državnih službenika izrijekom navodi kako “u javnim nastupima u kojima ne predstavlja državno tijelo i koji nisu tematski povezani s državnom službom, odnosno djelokrugom državnog tijela u kojem je službenik zaposlen, službenik ne treba odobrenje čelnika državnog tijela za nastupe u medijima“.
Stoga Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN) od ministra vanjskih poslova Jandrokovića traži usklađivanje Naputka za nastup u medijima MVPEI s Etičkim kodeksom državnih službenika, a od ministra uprave Davorina Mlakara poduzimanje mjera radi sprječavanja opasne prakse državnih tijela, koja internim aktima krše zakonske i druge propise koje donosi Sabor i Vlada, propisivanjem diskrecijskih ovlasti na koje im takvi propisi ne daju pravo.

miletic390

Edmonda Miletića koji je potpisao negativno mišljenje o naputku MVPEI Vlada RH nedavno je razriješila dužnosti državnog tajnika

SDLSN podsjeća da je usklađivanje naputka MVPEI tražio i tijekom važenja starog Etičkog kodeksa državnih službenika, ali je Ministarstvo uprave tada prvo konstatiralo nepravilnosti koje se odnose na reguliranje privatnih nastupa službenika u medijima, ali je zatim demantiralo samo sebe pa čak i pozdravilo njegovo donošenje.
Državnog tajnika Edmonda Miletića, koji je potpisao mišljenje kojim se utvrđuju brojne nepravilnosti sadržane u naputku MVPEI, Vlada je u međuvremenu razriješila s dužnosti državnog tajnika, a bojimo se da mu činjenica što se u slučaju MVPEI držao zakona i propisa pri tome nije išla u prilog.

Pročitajte još…