Javne službe odrekle se božićnice

Javne službe odrekle se božićnice

vlada_zgrada390

Vlada i sindikati javnih službi postigli su dogovor o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), kojim su se sindikati odrekli božićnica za ovu godinu od 1.250 kuna po zaposlenom, izvijestili su nakon sastanka u Vladi predstavnici sindikata.

Dogovor na vidiku?

hrt_logoZaposleni u javnim službama morat će se zadovoljiti regresom i naknadom za dar za djecu, budući da će sredstva od božićnica biti preusmjerena u fond za nezaposlene. Zauzvrat, Vlada je pristala da novi TKU vrijedi tri godine i da se ne može raskinuti osim u slučaju bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti, odnosno daljnjeg jačanja gospodarske krize i pada BDP-a.

Vlada je odustala od prijedloga da se TKU može otkazati i zbog fiskalnih okolnosti, tj. slabijeg punjenja proračuna, rekla je novinarima pred Banskim dvorima čelnica sindikata zdravstva Spomenka Avberšek. Sindikati su također pristali da se više ne plaćaju troškovi prijevoza (tzv. cipelarina) do jednog kilometra od mjesta stanovanja. Avberšek je izrazila zadovoljstvo postignutim dogovorom ocijenivši kako je prihvaćeno 90 posto sindikalnih zahtjeva