Javne službe postigle dogovor s Vladom, pregovori s državnim službama i dalje u tijeku

Zagreb, 27. svibnja 2020. – Danas se „odvrtio“ novi krug pregovora između Vlade RH i sindikata u javnim i državnim službama.

Javne službe postigle su dogovor s Vladom i to zahvaljujući Zakonu o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. Reprezentativni sindikati koji okupljaju 55 posto ukupnog broja članstva izjasnili su se za ponudu Vlade RH.

Pregovarački odbori Vlade i reprezentativnih sindikata u državnoj službi nisu postigli dogovor.

Predsjednica SDLSN-a RH Iva Šušković na početku je sastanka izvijestila Vladu RH o odlukama sindikalnih tijela o prethodnoj ponudi, te napomenula kako nema njihov mandat za prihvaćanje nove ponude –  suspenzije uvećanja dva plus dva posto do 1. siječnja 2021.

Kako druga dva reprezentativna sindikata u državnoj službi nisu htjeli bez SDLSN-a RH prihvatiti ponudu Vlade RH prihvaćen je prijedlog o odgodi konačne odluke za dva dana.

– Smatrali smo nerazumnim bez izjašnjavanja sindikalne baze prihvatiti novi prijedlog Vlade RH. SDLSN RH će ga dati na izjašnjavanje svojim tijelima, odnosno članovima, te donijeti konačnu odluku u petak, 29. svibnja, kada je i predviđen sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, poručila je predsjednica SDLSN-a.

Zahvaljujući čvrstom stavu našeg sindikata (i još ponekih iz javnih službi) CRO kartica više nije predmet ponude, predlaže se isplata regresa u visini 1.500 kuna.
Božićnica i jubilarne nagrade su „ispale“ još u prethodnoj ponudi, odnosno nema ih više u prijedlogu Dodatka III. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.