Javni službenici ponovo u školskim klupama

VLADA PROŠLE GODINE DONIJELA ODLUKU O OSNIVANJU SPECIJALIZIRANOG UČILIŠTA KOJE BI TREBALO PRORADITI DO KRAJA TRAVNJA
Javni službenici ponovo u školskim klupama

skola_nl170111

ZAGREB Javnim službenicima u Hrvatskoj, ali svim onima koji bi željeli raditi u državnim insitucijama, najkasnije koncem travnja otvorit će se mogućnost za obrazovanje na novoj Državnoj školi za javnu upravu. Vlada je još prošle godine donijela odluku o osnivanju takvog specijaliziranog učilišta, vjerojatno potaknuta dobrim iskustvima nl_logo180810europskih zemalja. U nekima, poput Francuske, takve su škole izuzetno cijenjenje zbog kvalitete obrazovanja koje pružaju polaznicima te su nerijetko rasadište kadrova za politiku. Hrvatska, očito, pokušava slijediti razvijenije zemlje. Izobrazba državnih službenika koja se godinama provodi raznim tečajevima i radionicama, s početkom rada Državne škole za javnu upravu trebala bi dobiti novi oblik, a sredstva za njen rad osigurat će se preraspodjelom proračunskih novaca za stručno osposobljavanje i usavršavanje osiguranih na pozicijama državnih tijela uprave. U ovoj godini računa se na dva milijuna kuna iz proračuna, a dodatna bi sredstva mogla kapnuti i iz “postojećih i novih predpristupnih bilateralnih te EU programa”.
skola_nl170111_okvirNo, čini se da ni samim osnivačima škole još nije jasno kako bi ona trebala funkcionirati. Za sada se, sudeći prema odgovorima koje smo dobili u Ministarstvu uprave, računa da će školu pohoditi službenici koji rade na poslovima vezanim za Europsku uniju, osobito oni koji rade ili se pripremaju za rad s fondovima EU. Predavači bi im trebali biti iskusnije kolege “koje su dugogodišnjim radom i usavršavanjem stekli potrebna znanja i vještine koje trebaju prenijeti mlađim ili novijim neiskusnijim kolegama”. U resornom ministarstvu ističu kako će Državna škola osim javnih službenika angažirati i druge domaće i javne stručnjake te će surađivati s domaćim i stranim tijelima državne uprave, javnim i privatnim, prosvjetnim, znanstvenim ili drugim organizacijama, institucijama ili tvrtkama koje se bave izobrazbom.
Do konca siječnja, temeljem Uredbe o osnivanju Državne škole za javnu upravu Vlada treba imenovati privremenog ravnatelja koji će obaviti sve potrebne poslove kako bi se škola mogla registrirati. Sjedište Državne škole, odnosno administracija u kojoj će biti zaposleno pet osoba, bit će u Palmotićevoj 5 u Zagrebu, dok će se programi obrazovanja službenika provoditi u tijelima javne uprave. Primjerice, kako navode u Ministarstvu uprave izobrazba državnih službenika obavljat će se u prostoru Centra za stručno osposobljavanje i usavršavanje Ministarstva uprave. Osnivanje državne škole, kako se tvrdi, neće povećati broj zaposlenih u javnom sektoru.
G. GALIĆ, I. FRLAN