JAVNI SLUŽBENICI USPJELI U SPORU PROTIV DRŽAVE RADI ISPLATE PLAĆE UVEĆANE ZA 6%

Vrhovni sud RH odbio je reviziju protiv presude Županijskog suda u Zagrebu koji je presudio u korist jedne javne službenice radi neisplate osnovice plaće uvećane za 6% u 2016. godini, a riječ je o obvezi koju je država potpisala još 2006. godine.

To otvara prostor svim javnim službenicima koji, zbog neizvjesnosti kako će se očitovati najviša sudska instanca, još nisu podnijeli tužbe da to učine sada obzirom zastara počinje teći 15. siječnja 2021. godine.

Ovakva presuda Vrhovnog suda ulijeva veliku sigurnost javnim službenicima u uspjeh u sporu protiv države, a, s druge strane, državi mogućnost ponude nagodbi kako bi se izbjegli visoki sudski troškovi.

Podsjećamo, sindikati u državnoj službi su potpisali različite sporazume s Vladom od onih koji su potpisani sa sindikatima u javnim službama, te su sindikati u državnoj službi u sporazumu od 23. prosinca 2016. godine utvrdili nespornom visinu osnovice u iznosu od 5.104,84 kn za 2016. godinu.

Zbog toga SDLSN RH ne poziva svoje članove, državne službenike i namještenike na podnošenje tužbi radi isplate razlike plaće u 2016. godini.