Je li rezanje plaća jedini program izbornih pobjednika?

DAN POSLIJE LOKALNIH IZBORA
Je li rezanje plaća jedini program izbornih pobjednika?

mayor

Službenici i namještenici ponovno će slušati i čitati zašto sve ne valjaju, zašto im je svaka plaća prevelika, zašto bi čistačice trebalo “outsourcirati” u firmu žene stranačkog dužnosnika i čuditi se novim starim rješenjima koja će ih natjerati da konačno nešto počnu raditi i budu u službi građana i tako do novih izbora, na kojima će pobijediti bolji, ljepši, kovrčaviji, pošteniji ili samo luđi kandidati za župane, gradonačelnike i načelnike

(SDLSN, 14. lipnja 2013.) Zaposleni u splitskoj gradskoj upravi suočeni su ovih dana s najavom rezanja plaća. Kažu nema se, mora se, ali sve će biti po zakonu, propisima i u dogovoru sa sindikatima…

sdlsn_www220A građani koji sve lošije žive od svog rada, nezaposleni koji sve manje vjeruju u to da će se ponovno ili prvi puta zaposliti, kao i umirovljenici koji se od gradskih vlasti nadaju božićnicama i dodacima na neveliku penziju to će sasvim sigurno pozdraviti.
Mediji će situaciju posoliti pričom o neradu prevelikog birokratskog aparata, stranačkim kadrovima koji primaju plaću, a na posao ne dolaze, nerazumnim pravima u kolektivnim ugovorima poput regresa, božićnica, toplog obroka i svega drugoga što privatnici više ne isplaćuju pa valjda zato ne bi trebalo ni postojati.
Gradske će vlasti tako započeti ljuti boj sa činovničkom hidrom i pridobiti prve javne simpatije, ali i alibi za neuspjehe svojih izbornih programa, kojima je glavni cilj ionako bio zbaciti prethodnike.
No, za taj boj treba vojska generala, brigadira, bojnika i njihovih pobočnika, odnosno dogradonačelnika, načelnika i njihovih tajnica i poslušnika.
Neke će regrutirati iz redova na službu novom gospodaru uvijek spremnih “profesionalaca”, kojima svaka vlast s guštom prepušta krojenje novih sistematizacija, lista za odstrel i novih sustava plaća, u zamjenu za trenutak sladostrašća zbog povjerene im moći.
Drugi, koji se neće previše oznojiti, doći će iz redova pobjedničke stranke i njezinih saveznica, rođaka i prijatelja.
Oni će se čuditi nad zatečenim stanjem i sami pripremati teren za čuđenje onih koji će ih naslijediti, vadit će kosture iz ormara i u njih spremati nova trupla vlastitih neuspjeha.
Službenici i namještenici će pak ponovno slušati i čitati zašto sve ne valjaju, zašto im je svaka plaća prevelika, zašto bi čistačice trebalo “outsourcirati” u firmu žene stranačkog dužnosnika i čuditi se novim starim rješenjima koja će ih natjerati da konačno nešto počnu raditi i budu u službi građana i tako do novih izbora, na kojima će pobijediti bolji, ljepši ili samo luđi kandidati za poteštate i gradonačelnike.
Jer sve se mijenja, samo vlast ostaje nevina i čista. Barem dok ne izgubi izbore… S. Kuhar