Jedanaest sindikata u pregovorima o Temeljnom kolektivnom ugovoru

REPREZENTATIVNOST FORMIRAN PREGOVARAČKI ODBOR
Jedanaest sindikata u pregovorima o Temeljnom kolektivnom ugovoru

(NOVI LIST, 7. studenoga 2012.) ZAGREB – Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti donijelo je jučer odluku o sastavu pregovaračkog odbora sindikata javnih službi za Temeljni kolektivni ugovor (TKU), a već koncem idućeg tjedna trebali bi se otvoriti pregovori Vlade i javnih službi oko teksta novog TKU-a.

nl_logo180810Na javni poziv za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata koji djeluju u pet djelatnosti prema nacionalnoj klasifikaciji javilo se 13 sindikata. U pregovarački odbor ih je ušlo 11, i to pet najvećih u svakoj od djelatnosti, dok je ostalih šest odabrano prema broju članova koje okupljaju. Uz već poznata sindikalna lica, pregovarat će i Nezavisni sindikat zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod te Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.
U pet djelatnosti koje pokrivaju područje javnih službi najbrojniji su Hrvatski sindikat učitelja, Samostalnih sindikat zdravstva i socijalne skrbi, Nezavisni sindikat znanosti, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi te novi pregovarač, Sindikat zdravstvenog osiguranja. Ostali sindikati u pregovarački odbor su ušli prema broju članova i to su Nezavisni sindikat srednjih škola, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, Preporod, Sindikat zaposlenih u djelatnosti socijalne skrbi, Hrvatski liječnički sindikat i Službenički sindikat. Taj sindikat ima članova i u javnim službama pa će ubuduće pregovarati i za državne i za javne službe.
Kriterije reprezentativnosti nisu prošli Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te Sindikat radnika, sporta i rekreacije u hrvatskom mirovinskom osiguranju. (G. Ga.)