Jedino pritisci Koordinacije rezultirali parafiranjem akata nužnih za rješavanje pitanja plaća profesionalnih vatrogasaca

Zagreb, 25. lipnja 2024. – Jučer su na sastanku radne skupine Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) i predstavnika sindikata, odnosno Koordinacije sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca usuglašeni konačni tekstovi četiriju pravilnika kojima se regulira radnopravni položaj profesionalnih vatrogasaca te nacrt prijedloga Uredbe o visini dodatka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca. Time su snaga zajedništva i pritisci Koordinacije sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca rezultirali za dobrobit svih profesionalnih vatrogasaca u Hrvatskoj od kojih Koordinacija okuplja više od 90 posto.

U proteklom razdoblju Koordinacija je pritiskala snagom argumenta i argumentom snage. Tijekom veljače i ožujka vođeni su višetjedni pregovori s glavnim vatrogasnim zapovjednikom o izmjenama Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova, te prijedlogu Uredbe o visini dodatka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca. Činilo se da je gotovo sve usuglašeno, međutim, na posljednjem, četvrtom sastanku je stalo. Došlo je do obrata te su nas iz HVZ-a uputili na Udrugu gradova radi pitanja financiranja. Akti nisu doneseni i nisu stupili na snagu 1. travnja 2024., kako je obećano. Odgovor Koordinacije je bio veliki prosvjed vatrogasaca 3. svibnja 2024. na zagrebačkom Markovu trgu „Lažima se vatre ne gase“. Prvi u nizu u slučaju hitnog nedonošenja svih propisa bitnih za reguliranje radnopravnog položaja profesionalnih vatrogasaca, a koje su glavni vatrogasni zapovjednik i Vlada RH zakonski bili dužni donijeti još 2020. godine. Ne bi li nas smirili na dan prosvjeda glavni vatrogasni zapovjednik pustio je u e-savjetovanje četiri pravilnika bitnih za vatrogasce. Međutim, ni takvi prijedlozi nisu riješili probleme koje je Koordinacija isticala.

Konačni tekstovi pravilnika i nacrt prijedloga Uredbe usuglašeni su tek na jučerašnjem sastanku u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici gdje su mahom usvojeni svi naši prijedlozi. No time i dalje nije riješen problem. Od Vlade RH se očekuje osiguranje provedbe ovih akata odnosno osiguranje sredstava za financiranje plaća profesionalnih vatrogasaca. Uz osnivače i Vlada treba pokazati brigu o vatrogascima i osigurati dodatna sredstva za njihovo financiranje. Otvorenih pitanja o statusu profesionalnih vatrogasaca i dalje ima. Koordinacija nastavlja dalje, zajedno, odlučno, argumentirano!

Radi rješavanja problema u vatrogastvu, ponajprije ujednačavanja plaća profesionalnih vatrogasaca županijske i lokalne razine s državnom, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca RH, Udruga profesionalnih vatrogasca Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije udružili su svoje snage i 7. veljače 2024. utemeljili Koordinaciju sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca. Tako se, nakon više od četiri godine, jedino Koordinacija, kroz snažne pritiske, uspjela izboriti za Uredbu i pravilnike nužne za reguliranje pitanja plaća profesionalnih vatrogasaca.

Djelovanje Koordinacije ukazuje na snagu suradnje i zajedništva sindikata i udruga u zauzimanju za interese članova.