Jedinstvena osnovica državnih službenika i dužnosnika – šamar ljudima kojima je Vlada poslodavac

Zagreb, 26. studenoga 2022. – Najžalosnije je što je paralelno odrađeno pet postotno povećanje koeficijenata za najniže, najmanje plaćene državne službenike i namještenike, a iskoristiti taj trenutak za znatno povećanje plaća dužnosnicima je dobar šamar ljudima kojima je Vlada poslodavac, komentirala je za jučerašnji Dnevnik N1 Hrvatska Iva Šušković, predsjednica SDLSN RH prijedlog izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika kojim se propisuje jedinstvena osnovica za izračun plaće državnih dužnosnika i državnih službenika.

Dnevnik u cijelosti pogledajte OVDJE, a prilog počinje u 7. minuti.

Što to znači? Znači da će ministri sa sindikatima u državnoj službi pregovarati o osnovici za izračun plaće državnih službenika i namještenika, a onda će se ispregovarana povećanja osnovice automatski odnositi na te iste ministre, predsjednika RH, Hrvatskog sabora, Vlade RH… !

U postupku javnog savjetovanja, u listopadu 2022., predlagatelj izmjena Zakona Ministarstvo pravosuđa i uprave je, među ostalim, navodio: „Kako ne bi došlo do promjene plaća državnih dužnosnika zbog promjene osnovice, predlaže se utvrditi nove koeficijente za izračun plaća državnih dužnosnika. Novi koeficijenti za izračun plaća državnih dužnosnika bit će manji u odnosu na sadašnje, ali njihovim množenjem s (većom) osnovicom za izračun plaća koja se primjenjuje pri izračunu plaća državnih službenika, plaće državnih dužnosnika ostat će nepromijenjene.“ No…

– Raspravljali smo o tome i ja sam jednostavno rekao, i svi skupa na Vladi, da je dosta s tom demagogijom. Mislim da ovako usklađivanje osnovice, koja ide za sve državne službenike, može ići i prema dužnosnicima i točka. Hoćemo li mi biti predmet kritika, hoće li se naslađivati neki mediji da smo povećali plaću – OK. Ali, to je tako”, prenijeli su mediji riječi predsjednika Vlade RH, čime je odbacio prijedloge da se smanje koeficijenti za izračun plaća državnim dužnosnicima kako im one ne bi rasle.

Za razliku od državnih dužnosnika kojima se plaće izračunavaju po osnovici od 3.890,00 kuna, državnim se službenicima i namještenicima plaće trenutno izračunavaju po osnovici od 6.663,47 kuna bruto. Dakle, veća osnovica državnim dužnosnicima, uz zadržavanje visokih koeficijenata. I to jako brzo, jer je Vlada zakonski prijedlog uputila u hitnu saborsku proceduru kako bi se „do kraja ove godine mogle provesti potrebne analize koeficijenata i plaća te izraditi novi model plaća i prijedlog Zakona o plaćama u državnoj službi.“

A za pet postotno povećanje najnižih koeficijenata u državnoj službi smo pregovarali tri godine!