Još jedna odgoda isplate otpremnina policajcima neprihvatljiva i nemoralna

SINDIKAT
“Neprihvatljiva je nova odgoda isplate uvećanih otpremnina policajcima”

policija_tportal101116

(tportal.hr) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) RH ocijenio je u četvrtak kako je neprihvatljiva i neodgovorna još jedna odgoda do 2019. godine isplate uvećanih otpremnina policijskim službenicima kojima prestaje državna služba radi stjecanja prava na invalidsku mirovinu zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, odnosno radi stjecanja prava na starosnu ili prijevremenu mirovinu.

tportal_logo170415Sindikat u priopćenju podsjeća kako Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), kao predlagatelj daljnje odgode, ne osporava opravdanost isplate uvećanih otpremnina policijskim službenicima, ali kao razloge, kada je u pitanju bila odgoda do 1. siječnja 2015. godine, navodi “tešku gospodarsku situaciju u kojoj se RH nalazila”.

Dodaju kako je do odgode do 2017. godine došlo “uzimajući u obzir potrebnu racionalizaciju troškova te da u Državnom proračunu nisu osigurana sredstva za primjenu navedene odredbe”.

Za novopredloženu odgodu do 2019. godine u MUP-u tvrde da će pridonijeti “racionalizaciji troškova i potrebnim financijskim uštedama”, jer bi u suprotnom “nastala potreba za isplatom znatnih financijskih sredstava za isplatu otpremnine u 2017. godini”, ističe se u priopćenju sindikata.

No, iz SDLSN-a upozoravaju kako MUP ne navodi o kojim je “znatnim” financijskim sredstvima riječ, čime saborske zastupnike dovodi u situaciju da Zakonom uvedene i opravdane uvećane otpremnine policijskim službenicima odgode za nove dvije godine, a da ne znaju o potencijalni iznos tih financijskih sredstava.

Također zastupnike ne upozorava na činjenicu kako MUP kao poslodavac ima mogućnost upravljanja i održavanja tih sredstava na određenoj razini na način da policijski službenici ne mogu otići u mirovinu sukladno posebnom propisu, ako o tome ministar ne odluči rješenjem, zaključuju iz sindikata.

OTPREMNINE
Još jedna odgoda isplate otpremnina policajcima neprihvatljiva i nemoralna

Sindikat daljnje odgađanje isplate uvećanih otpremnina po Zakonu o policiji doživljava kao zakonodavnu prijevaru i narušavanje predvidljivosti i sigurnosti pravnog poretka od strane Ministarstva unutarnjih poslova i Vlade Republike Hrvatske

policajac_muphr

(SDLSN, 10. studenoga 2016.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske uputio je Ministarstvu unutarnjih poslova mišljenje kako je još jedna odgoda isplate uvećanih otpremnina policijskim službenicima kojima prestaje državna služba radi stjecanja prava na invalidsku mirovinu zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti odnosno radi stjecanja prava na starosnu ili prijevremenu mirovinu, do 2019. godine neprihvatljiva, nemoralna i neodgovorna.

sdlsn_www220Ministarstvo unutarnjih poslova, kao predlagatelj izmjena Zakona o policiji kojim se regulira daljnja odgoda isplate uvećanih otpremnina policijskim službenicima, ne osporava opravdanost isplate uvećanih otpremnina policijskim službenicima, ali kao razloge, kad je u pitanju odgoda do 1. siječnja 2015. godine, navodi “tešku gospodarsku situaciju u kojoj se Republika Hrvatska nalazila”, činjenicu kako je do odgode do 2017. godine došlo “uzimajući u obzir potrebnu racionalizaciju troškova te činjenicu da u Državnom proračunu nisu osigurana sredstva za primjenu navedene odredbe”, a za novopredloženu odgodu do 2019. godine navodi kako će doprinijeti “racionalizaciji troškova i potrebnim financijskim uštedama”, jer bi u suprotnom “nastala potreba za isplatom znatnih financijskih sredstava za isplatu otpremnine u 2017. godini”.

mup_otpremnineMUP ne navodi o kojim se “znatnim” financijskim sredstvima radi, čime saborske zastupnike dovodi u situaciju da Zakonom uvedene i opravdane uvećane otpremnine policijskim službenicima odgode za nove dvije godine, a da ne znaju o kojem potencijalnom iznosu financijskih sredstava se radi, a kamoli da ih se eventualno upozori na činjenicu da MUP kao poslodavac ima mogućnost upravljanja i održavanja tih sredstava na određenoj razini, kroz činjenicu da policijski službenici ne mogu otići u mirovinu sukladno posebnom propisu ukoliko o tome ministar unutarnjih poslova ne odluči rješenjem.

Dakle, u najmanju bi ruku bilo korektno iskazati podatke o policijskim službenicima koji, temeljem raspoloživih podataka, ispunjavaju uvjete za odlazak u mirovinu po posebnom propisu od 1. siječnja 2017. godine do 31. prosinca 2018. godine i koliko se takvih policijskih službenika na taj način može izdvojiti na godišnjoj razini, a da se ne dovede u pitanje rad policije i sve to dodatno potkrijepiti prosječnim godišnjim odljevom policijskih službenika po osnovi koja bi mogla rezultirati isplatom uvećanih otpremnina predviđenih Zakonom.

Sindikat drži neozbiljnim i nekorektnim saborske zastupnike dovoditi u poziciju da novu odgodu izglasuju bez odgovarajućih financijskih pokazatelja, rukovodeći se paušalnim ocjenama o tome kako bi “nastala potreba za isplatom znatnih financijskih sredstava”.

Podsjećamo da u svom radu i radnom vijeku policijski službenici također ulažu “znatne” napore i izloženi su rizicima i ugrozama kao malo tko u sustavu javne uprave, zbog čega i mogu u mirovinu po posebnim propisima te da pri donošenju odluke o tome hoće li im se konačno početi isplaćivati uvećane otpremnine treba voditi računa i o vrijednosti njihovog doprinosa koji su dali u očuvanju sigurnosti života i imovine građana Republike Hrvatske, kao i obrane njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, koji se mogu izraziti kao protuvrijednost “znatnih financijskih sredstava za isplatu otpremnine”.

Činjenicom da su uvećane otpremnine ugrađene u Zakon, Republika Hrvatska je potvrdila društvenu vrijednost rada policijskih službenika i obveze države kao poslodavca u pogledu materijalne nagrade za takav rad po prestanku državne službe.

Stalnim odgađanjem isplate uvećanih otpremnina Republika Hrvatska deklarira se kao neozbiljna i pravno neuređena država, u kojoj se prava njezinim građanima istim zakonima priznaju i poništavaju.

Stoga se postavlja pitanje odgovornosti i “doprinosa” onih koji takve zakone predlažu i izglasavaju za stvaranje ozračja pravne nesigurnosti i pravnog poretka u kojem država svojim građanima, u konkretnom slučaju policijskim službenicima, priznaje određeno pravo, a da stvarno ne namjerava stvoriti preduvjete za njegovo ostvarenje.

Ovome u prilog govori i činjenica da su dosad u Republici Hrvatskoj, prije donošenja važećeg Zakona o policiji 2011. godine, na snazi bili Zakon o unutarnjim poslovima (od 1990. do 2001.) i Zakon o policiji (od 2001. do 2011. godine), što znači da je prosječno trajanje propisa kojim se regulira rad policije 10,5 godina pa je prema tome velika vjerojatnost da se odgađanjem isplate uvećanih otpremnina do 2019. godine one po ovom zakonu nikada neće ni isplatiti jer će tada zakon biti na snazi devet godina odnosno pri kraju njegovog “roka trajanja”.

Sindikat zato daljnje odgađanje isplate uvećanih otpremnina po Zakonu o policiji doživljava kao zakonodavnu prijevaru i narušavanje predvidljivosti i sigurnosti pravnog poretka od strane Ministarstva unutarnjih poslova i Vlade Republike Hrvatske. S. Kuhar