Josipa protiv bauka uprave umjesto Arsena?

UPRAVA NAKON IZBORA
Rimac prvi vitez uprave nakon Bauka?

rimac_vitez

(SDLSN, 28. kolovoza 2015.) S približavanjem izbora za Hrvatski sabor pojavila su se i prva medijska nagađanja oko podjele položaja i njima pripadajućih fotelja od pretpostavljenih izbornih pobjednika.

sdlsn_www220Jedan visokotiražni dnevni list otkrio je već kako će budući ministar uprave u HDZ-ovoj vladi biti žena i to ne bilo koja, već gradonačelnica Knina Josipa Rimac, koja bi tako, ako se političko kolo sreće (nismo baš sigurni čije) okrene, trebala na tom mjestu zamijeniti sadašnjeg SDP-ovog muža i ministra uprave Arsena Bauka.
Ako bi Rimac postala novi prvi vitez uprave nakon Bauka, njezina bi karijera službenice pa ravnateljice kninskog Hrvatskog Crvenog križa i kninske gradonačelnice u dva mandata postala primjer političkog uspjeha i uspona u stranačkoj i političkoj hijerarhiji, jednakog strelovitom usponu sadašnjeg ministra uprave.
I Rimac i Bauk nova su i svježa lica dviju političkih opcija koje vladaju Hrvatskom, s perspektivom da im buduća i sadašnja politička pozicija neće biti i najviša stranačka stuba odnosno partijska stepenica u karijeri.
To je za resor uprave istovremeno i laskavo i opasno, jer političari u naletu svoj trenutni političko-stranački zadatak uglavnom odrađuju bez velikih pogr(j)ešaka, ali i ambicija, kako ne bi ugrozili svoj politički let u najvišu dužnosničku orbitu.
Ni Bauk ni Rimac po obrazovanju nisu vezani za područje javne uprave – on je  matematičar, a ona ekonomistica i stručna specijalistica turističkog menadžmenta, kao ni svojom profesionalnom karijerom (neovisno o činjenici da je Rimac gradonačelnica u dva mandata, a Bauk ima i prethodno iskustvo pomoćnika ministra), što ukazuje na to da ni SDP ni HDZ u resoru uprave ne žele upravne (akademske ili praktične) stručnjake već vrhunske stranačke višenamjenske vojnike, s kojima računaju i ubuduće.
No, iako se Rimac u novinarskom ljetnom nagađanju spominje “samo” kao ministrica uprave, najava smanjenja broja ministarstava u slučaju pobjede HDZ-ove koalicijske opcije mogla bi dodatno dovesti u pitanje samostalnost i značaj resora uprave u slučaju njegova spajanja s još jednim ili čak više ministarstava, premda bi to istovremeno ukazivalo na veću političku težinu nove ministrice.
U svakom slučaju, ukoliko izbori omoguće sastavljanje 13-te vlade HDZ-ovoj koaliciji, bit će zanimljivo vidjeti hoće li baš Josipa Rimac zamijeniti Arsena Bauka i da li će joj pri tome najvažnija zadaća biti preuzimanje vlasti na svim upravnim razinama i zbrinjavanje stranačkih kadrova ili pretvorba javne uprave iz prevladavajuće političkog u servis građana. S. Kuhar