Jurlina Alibegović: Plaće će biti određivane sustavom ocjenjivanja

Jurlina Alibegović: Plaće će biti određivane sustavom ocjenjivanja

alibegovicc_hrt190216

(HRT, 19. veljače 2016.) U mreži Prvog o najavljenim reformama javne uprave raspravljali su ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić i predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša.

hrt_logo2015Javnoj upravi je potrebna cjelovita reforma, a cilj reforme je efikasnija javna uprava istaknula je ministrica Jurlina Alibegović. Reforma će ići u nekoliko pravaca. Glavna tri biti će dobar sustav organizacije, nagrađivanje osoba koje rade i javnoj upravi, te cjelovita informatizacija usluga. Ministrica je istaknula da svi dionici moraju biti uključeni u ovu reformu. Posebno je istaknula da će za pozitivan ishod biti potrebna politička podrška i pozicije i opozicije.

Prvi potez u provođenju reformi biti će nastavak na Nacionalni program reformi iz 2015. godine koji je usvojen od strane Europske komisije. Također će se krenuti u smanjivanje pravnih osoba agencijskog tipa. Reforme će se provoditi radi građana, a ne radi reforme same.

Kada su u pitanju plaće ministrica je istaknula da je sadašnji sustav plaća jako čudan. U državnim službama radi 58 000, a u javnim službama 169 000 zaposlenih. Osobe koje obavljaju iste poslove u ovim sektorima su različito plaćene i to se mora mjenjati. Ideja je da se napravi pregled radnih mjesta, da se ona potom opišu kako bi se nakon toga napravio sustav ocjenjivanja utemeljen na objektivnim kriterijima. Prvi sastanci sa sindikatima započinju već slijedeći tjedan.

plesa_hrt190216

Boris Pleša istaknuo je da su iz njegovog sindikata već davno upozoravali na besmisleno osnivanje agencija. EU nas je tjerala na osnivanje agencija, dodao je. Iskazao je strah da bi neki zaposlenici mogli završiti na ulici, pa je zbog toga pozvao da se staloženo pristupi reformama. Skeptičan je i po pitanju ocjenjivanja jer strahuje da bi se moglo provoditi subjektivno.

Davor Majetić ključ uspjeha reforme vidi u političkoj dosljednosti. Ukoliko se reforma provede kvalitetno biti će to u korist svih nas. Uspješna reforma javne uprave će pokrenuti i niz drugih reformi naglasio je.

“Sadašnji sustav plaća je jako čudan. To se mora mijenjati”

Osobe koje obavljaju iste poslove u ovim sektorima su različito plaćene. Ideja je napraviti sustav ocjenjivanja utemeljen na objektivnim kriterijima, kazala je ministrica uprave

alibegovic_24sata190216

(24sata, 19. veljače 2016.) Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić i predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša raspravljali su U mreži Prvog na Hrvatskom radiju o najavljenim reformama javne uprave.

24sata_logo– Javnoj upravi je potrebna cjelovita reforma, a cilj reforme je efikasnija javna uprava – istaknula je ministrica Jurlina Alibegović. Navodi da će reforma ići u nekoliko pravaca. Glavna tri biti će dobar sustav organizacije, nagrađivanje osoba koje rade i javnoj upravi, te cjelovita informatizacija usluga . Ministrica je istaknula da svi dionici moraju biti uključeni u ovu reformu. Posebno je istaknula da će za pozitivan ishod biti potrebna politička podrška i pozicije i opozicije. Navela je da će prvi potez u provođenju reformi biti nastavak na Nacionalni program reformi iz 2015. godine koji je usvojen od strane Europske komisije. Također će se krenuti u smanjivanje pravnih osoba agencijskog tipa. Reforme će se provoditi radi građana, a ne radi reforme same. Kada su u pitanju plaće ministrica je istaknula da je sadašnji sustav plaća jako čudan . – U državnim službama radi 58.000, a u javnim službama 169.000 zaposlenih. Osobe koje obavljaju iste poslove u ovim sektorima su različito plaćene i to se mora mjenjati . Ideja je da se napravi pregled radnih mjesta, da se ona potom opišu kako bi se nakon toga napravio sustav ocjenjivanja utemeljen na objektivnim kriterijima – kazala je ministrica. Prvi sastanci sa sindikatima započinju već slijedeći tjedan.

Pleša: Ocjenjivanje bi se moglo provoditi subjektivno

Boris Pleša istaknuo je da su iz njegovog sindikata već davno upozoravali na besmisleno osnivanje agencija . – EU nas je tjerala na osnivanje agencija – dodao je. Iskazao je strah da bi neki zaposlenici mogli završiti na ulici, pa je zbog toga pozvao da se staloženo pristupi reformama. Skeptičan je i po pitanju ocjenjivanja jer strahuje da bi se moglo provoditi subjektivno.

Majetić: Ključ reforme je političkoj dosljednosti

Davor Majetić ključ uspjeha reforme vidi u političkoj dosljednosti. – Ukoliko se reforma provede kvalitetno biti će to u korist svih nas. Uspješna reforma javne uprave će pokrenuti i niz drugih reformi – naglasio je Majetić.