JUTARNJI LIST: Činovnicima MUP-a veća plaća, pištolj i ovlasti

JUTARNJI LIST: Činovnicima MUP-a veća plaća, pištolj i ovlasti

Policija_JL020507

Piše: Ivanka Toma
Foto: Davor Pongračić

Zlatko Mehun, glasnogovornik MUP-a: "Bio prijedlog da i on dobije policijsko ovlaštenje, ali da još nije pozvan na polaganje ispita za policjsko zvanje"
Zlatko Mehun, glasnogovornik MUP-a: “Bio prijedlog da i on dobije policijsko ovlaštenje, ali da još nije pozvan na polaganje ispita za policjsko zvanje”

ZAGREB – Glasnogovornici u policijskim upravama, profesori na Policijskoj akademiji, prevoditelji, činovnici koji rade materijalne, kadrovske i financijske poslove, ali i drugi zaposlenici MUP-a koji nemaju veze s policijskim poslom ove su godine dobili policijske značke, pravo na službeni pištolj, a time i dodatak na plaće i beneficirani radni staž.
Nizom različitih uredbi i pravilnika, od kojih je dio državna tajna, ova kategorija MUP-ovih zaposlenika dobila je privilegije koje izvorno trebaju pripadati samo policajcima koji se svakodnevno izlažu opasnostima.
– Ovime samo ispravljamo anomalije koje je iza sebe ostavila bivša vlada. To nije nikakvo uvođenje povlastica, nego popravljanje onoga što je bivša struktura uništila u svojoj reformi – izjavio je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun koji nije dao jasan odgovor je li i on obuhvaćen privilegijama koje su donedavno pripadale samo policajcima. Kaže kako je bio prijedlog da i on dobije policijske ovlasti, ali da još nije pozvan na polaganje ispita za policijsko zvanje.
Na kraju mandata koalicijske vlade u MUP-u je bilo zaposleno više od 20.000 policajaca i više od 6000 službenika i namještenika. Gotovo 2000 zaposlenika koji nisu radili na policijskim poslovima izgubili su pravo na policijsku značku, odnosno dodatak na plaću i

Šime Lučin, bivši ministar unutarnjih poslova: "Širenje policijskih ovlasti umanjuje značaj policijskog posla. Ovlast znači da se u krajnjoj situaciji mora žrtvovati život da bi se zaštitilo drugog"
Šime Lučin, bivši ministar unutarnjih poslova: “Širenje policijskih ovlasti umanjuje značaj policijskog posla. Ovlast znači da se u krajnjoj situaciji mora žrtvovati život da bi se zaštitilo drugog”

beneficirani staž.
Koliko je od tih ukinutih privilegija sada ponovno vraćeno, u MUP-u se nije moglo doznati. Mehun nije rekao ni koliko će ovakvo širenje policijskih ovasti u konačnici koštati. Ustvrdio je samo da ovogodišnji MUP-ov proračun koji je s prošlogodišnjih 3,6 milijardi povećan na 4,1 milijardu kuna neće pojesti nove beneficije i zapošljavanje oko 1600 novih djelatnika. – Proračun nije povećan zbog plaća i beneficija, nego zbog ulaganja u nove projekte i opremu – tvrdi Mehun.
Dodaje da se teret većih izdataka na nove privilegije neće ni osjetiti nakon gotovo milijarde kuna duga koji je ostao iza bivšeg ministra policije Šime Lučina zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora.
SDP-ov ministar policije Lučin, pak, kaže da ga ovaj potez ne iznenađuje i vidi ga kao pokušaj da se u izbornoj godini kupi privrženost dijela zaposlenika MUP-a koji nisu policajci. – Širenje policijskih ovlasti umanjuje značaj policijskog posla. Policijska ovlast znači da se u krajnjoj situaciji mora žrtvovati život da bi se zaštitilo drugog i provodio zakon – kaže Lučin.
Napominje da je to bio primarni razlog zbog kojega je u svom mandatu oduzeo policijske značke kuharima, prevoditeljima i čistačicama, glasnogovornicima i onima koji ne rade policijski posao.
Mladen Ružman iz HNS-a predviđa da će dijeljenje policijskih znački biti destimulirajuće za policajce koji se dnevno sreću s

Mladen Ružman, HNS-ov zastupnik: "Dijeljenje policijskih znački biti destimulirajuće za policajce koji se dnevno sreću s kriminalom i nasilništvom, te doista rade u vrlo teškim uvjetima"
Mladen Ružman, HNS-ov zastupnik: “Dijeljenje policijskih znački biti destimulirajuće za policajce koji se dnevno sreću s kriminalom i nasilništvom, te doista rade u vrlo teškim uvjetima”

kriminalom i nasilništvom, te doista rade u vrlo teškim uvjetima. – Drugi je problem što ni MUP, ni Vlada nemaju viziju reforme policije i troše novac poreznih obveznika na stvari koje im služe za samopromociju – kaže Ružman koji generalno problematizira beneficirani staž.
On smatra da privilegija ranijeg odlaska u mirovinu sigurno nije motiv stručnom kadru da ostane u policiji. – Određena kategorija ljudi naprosto treba biti više plaćena – kaže Ružman. Dodaje da ga sve ovo podsjeća na 1999., kada se masovnim zapošljavanjem u državnoj administraciji pokušalo dobiti glasač.