Jutarnji list objavom “reagiranja” SDLSN ponovno podigao profesionalne novinarske standarde

UREDNIK JUTARNJEG LISTA U AKCIJI
Jutarnji list objavom “reagiranja” SDLSN ponovno podigao profesionalne novinarske standarde

skuljan_demanti_jl240916

Navodno reagiranje SDLSN “opremljeno” je na najvišoj profesionalnoj razini – fotografijom predsjednika Nezavisnog cestarskog sindikata, uz koju su navedeni podaci “Damir Pleša iz SDLSN-a”, premda takva osoba ne postoji, a još manje izgleda kao neobrijani brat blizanac Mijata Stanića

(SDLSN, 24. rujna 2016.) Nakon što je jučer na naslovnici objavio članak o otkazu “državnoj” službenici koja radi u javnoj službi, Jutarnji list je danas ponovno redefinirao svoje profesionalne novinarske standarde, objavom navodnog reagiranja Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

sdlsn_www220Navodno reagiranje krasi naslov “Važno je da se zna da ona nije državna, nego javna službenica”, koji valjda predstavlja citat nečije izjave, ali se iz teksta ne može saznati tko je to izjavio.

Okvir je i slikovno “opremljen” na najvišoj profesionalnoj razini – fotografijom predsjednika Nezavisnog cestarskog sindikata, uz koju su navedeni podaci “Damir Pleša iz SDLSN-a”, premda takva osoba ne postoji, a još manje izgleda kao neobrijani brat blizanac Mijata Stanića.

Iako se u “okviru” govori o reagiranju SDLSN, u njemu nije prenijeta ni jedna riječ iz pravog reagiranja, u kojem je Sindikat ukazao na neadekvatnu i neistinitu uredničku opremu korektnog i profesionalnog novinskog članka, već se Sindikatu stavlja u “usta” potanko obrazlaganje razlike između statusa zaposlenika javnih i državne službe, koja nije bila predmetom reagiranja, već rezultat razgovora novinarke Jutarnjeg i potpisnika ovih redaka, u kojem je novinarka tražila dodatne informacije o ovoj temi, naglasivši kako razumije važnost distinkcije između toga radi li se o državnoj ili službenici javne službe za Sindikat.

Ovakvim se “pakiranjem” Sindikat u javnosti prikazuje kao sitničav, a njegovo reagiranje kao pokušaj skretanja s teme i istovremeno marginalizira urednička neprofesionalnost, premda u pravom reagiranju SDLSN nije u pitanje doveo činjenice iz korektnog novinarskog teksta, već njegovu uredničku opremu, koja nije utemeljena na činjenicama koje se u njemu iznose, o kojima su novinare Jutarnjeg lista otvoreno i korektno upoznale i pravne savjetnice Sindikata s kojima su u dva navrata razgovarali. S. Kuhar

Pročitajte još…