JUTARNJI LIST: Vladinim službenicima za ljetovanje 300 milijuna kuna

regres_jl160709

Usporedbe radi, država je odlukom o nedavanju besplatnih udžbenika uštedjela 440 milijuna kuna.

JL_logoZAGREB – Za razliku od velike većine zaposlenih u privatnim tvrtkama gdje se otkazi svakodnevno dijele, više od 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama dobit će ovih dana 1250 kuna regresa. Tu informaciju jučer su, doznajemo, dobili i u Sindikatu državnih službenika i namještenika za njihovih 65.000 državnih službenika i namještenika.

Ovom najavom prekinuti su i tračevi u pojedinim javnim službama, gdje se među zaposlenicima još do jučer govorilo da od regresa neće biti ništa.

Rizik s tužbama

regres_jl160709_okvirVlada se na ovaj potez vrlo vjerojatno nerado odlučila, no previše izbora nisu imali. Naime, isplatu regresa zaposlenima u javnim i državnim službama jamči čvrsti kolektivni ugovori pa na Markovu trgu nisu željeli riskirati s podizanjem unaprijed izgubljenih sudskih tužbi.

Vladi je zaposlenima u javnim i državnim službama lakše rezati plaće, nego se igrati odredbama kolektivnog ugovora.

Za regres, koji je u nekim ministarstvima trebao biti isplaćen prošlog petka, Vlada će tako iz državne riznice trebati izdvojiti više od 300 milijuna. Usporedbe radi, država je odlukom o nedavanju besplatnih udžbenika uštedjela 440 milijuna kuna.

Šukerovo  pismo

Uštede u drugim ministarstvima počele su inače već prije deset dana. Tada je na stol svih ministara došlo pismo ministra financija Ivana Šukera koje je izazvalo brojne podsmijehe i čuđenje među zaposlenicima. U pismu se naređuje štednja, a kako doznajemo, sastoji se od ukupno tri rečenice. Počinje sljedećom rečenicom:

“S obzirom na trenutačnu gospodarsku situaciju i rizike koji prijete financijskoj stabilnosti države, odgovornost je Vlade RH prilagoditi fiskalnu politiku novonastalim okolnostima.”

Uštede po ministarstvima

Ta rečenica, kao i zadnja u kojoj je napomenuto da se “zbog štednje reže po svim stavkama i da se niti jedna ne smije preskočiti”, ista je u svim Šukerovim dopisima ministarstvima.

U svakom dopisu različita je samo druga rečenica, odnosno tablica u kojoj je ministrima naređeno koliko, u desecima milijuna kuna, njihovo ministarstvo mora uštedjeti.