Kad država krši propise o radu tko će ih poštovati?

AGENCIJA ZA PLAĆANJA U POLJOPRIVREDI, RIBARSTVU I RURALNOM RAZVOJU RADNICIMA KOJE ZAPOŠLJAVA USKRATILA UVID U PRAVILNIK O RADU I DRUGE AKTE POSLODAVCA

Kad država krši propise o radu tko će ih poštovati?

sdlsn_www220(SDLSN, 7. siječnja 2009.) Službenicima ureda državne uprave u županijama zaposlenima na poslovima upisnika poljoprivrednih gospodarstva koji silom zakona od 1. siječnja 2010. postaju radnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ovih su dana na potpisivanje dostavljeni ugovori o radu s novim poslodavcem.
U njima se, kako to već Zakon o radu nalaže, reguliraju pitanja radnog vremena, godišnjih odmora, osnovne plaće, naknade štete te konstatira kako je radnik upoznat sa svim aktima poslodavca, što podrazumijeva i uvid u Pravilniku o radu kojim su ta pitanja detaljno razrađena.
Međutim, budući radnici Agencije Pravilnik o radu nisu vidjeli, ali se od njih svejedno traži da ugovore o radu potpišu, premda je evidentno kako je poslodavac ovime prekršio obvezu iz Zakona o radu prema kojoj radniku mora na prikladan način učiniti dostupnim takve akte, a nepoštivanje takve obveze inspekcija rada kažnjava s 10 do 30 tisuća kuna kazne poslodavcu kao pravnoj osobi.

APPRRR_ugovor_o_radu

U strahu da ih novi poslodavac ne uzme na zub već kod potpisivanja ugovora o radu, mnogi će takav ugovor i potpisati, prešutno potvrđujući u njemu navedenu odredbu kako su upoznati s aktima poslodavca.
Tako se i država po tko zna koji put legitimirala kao poslodavac koji ne poštuje slovo zakona i privatnim poslodavcima vlastitim primjerom pokazala kako se zakonska forma može poštovati i istovremeno “izvrdati”.
Kako su se neki članovi ipak odvažili upozoriti svoj sindikat o tome, SDLSN je uputio dopis ravnateljici Agencije, ministru poljoprivrede, ali i Državnom inspektoratu u kojem upozorava na nepoštivanje obveza iz Zakona o radu.

Pročitajte još…