Kad Vlada razmišlja: Uskoro jedan i jedinstveni zakon o plaćama u javnoj upravi?

Kad Vlada razmišlja: Uskoro jedan i jedinstveni zakon o plaćama u javnoj upravi?

headache390

Sudeći po “razmišljanjima” Vlade koja je predstavnicima Udruge gradova prenio ministar uprave Davorin Mlakar, Vlada će nakon obustave donošenja Zakona o plaćama državnih službenika odustati i od donošenja Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi

(SDLSN, 22. rujna 2009.) Kako saznajemo iz vijesti objavljene na web stranici Udruge gradova, Vlada razmišlja “o donošenju jednog, jedinstvenog zakona koji bi uredio plaće državnih i javnih službenika, odnosno zaposlenika, ali jednako tako i plaće lokalnih službenika, namještenika i svih ostalih korisnika lokalnih proračuna”.

sdlsn_www220Od kolega iz Udruge gradova saznajemo i da je ministar uprave spreman, kad se radi o novom zakonodavnom projektu, na daljnje kontakte i konzultacije, ali ne i na formiranje šire radne skupine u koju bi bili uključeni i predstavnici Udruge gradova i sindikati.
Vlada i njezina tijela tako je po tko zna koji put revidirala i odustala od vlastitih zakonskih prijedloga, ali i od suradnje sa socijalnim partnerima u kreiranju zakonodavstva, napustivši tako praksu formiranja zajedničkih radnih skupina, kao što je to bio slučaj kod izrade zakona o plaćama državnih, ali i javnih službenika.
Sindikat se, naravno, snažno protivi ovakvom zakonodavnom autizmu i Vladu i javnost upozorava kako neprofesionalnost i labilnost pri izradi i donošenju zakona kojima se reguliraju plaće više od 300.000 zaposlenih neće samo tako proći kada su sindikati u pitanju.
S druge strane Sindikat pita zastupnike Hrvatskog sabora pristaju li i nadalje voditi jalove saborske rasprave o zakonskim prijedlozima koji nikad ne dožive drugo čitanje ili ih se u Sabor mora slati na popravak.
Ne bi li to bila najveća ušteda sredstava poreznih obveznika, umjesto strože kontrole prekovremenih sati službenika, pita se Sindikat. A Vi?

Pročitajte još…