KARLOVAC: Bivša predsjednica Općinskog suda traži zatvor za službenice koje su je optužile za mobbing

KARLOVAC: Bivša predsjednica Općinskog suda traži zatvor za službenice koje su je optužile za mobbing

VL250906_mobbing

(SDLSN, 20. lipnja) Bivša predsjednica Općinskog suda u Karlovcu Sanda Janković koju su dvije sudske službenice optužile za mobbing i zbog toga pokrenule postupak pred Upravnim sudom, suočene su s privatnom tužbom sutkinje Janković koja ih optužuje za “unaprijed stvorenu namjeru da naškode časti i ugledu”.

SDLSN_wwwSutkinja Janković traži da se na glavnu raspravu na Općinskom sudu u Zagrebu pozovu sudske službenice koje su je optužile za mobbing, kao i novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić kao autorica člana o mobbingu na Općinskom sudu u Karlovcu, te da se nakon toga “okrivljenice proglase krivima i osude na kaznu zatvora u trajanju od 8 mjeseci te obvežu na naknadu troška kaznenog postupka te troška privatne tužiteljice“.

Interesantno je da sutkinja Janković nije predložila da se na glavnu raspravu pozovu eventualni svjedoci koji bi mogli potvrditi da u razgovoru sa službenicama nije rekla npr. “Gadite mi se, idite mi s očiju“, vikala na njih ili ih pitala kad će u mirovinu, pa izgleda da njena protuoptužba počiva isključivo na njenom viđenju spornih događaja zbog kojih je optužena za mobbing.

mobbing11Tako će u sudskom postupku situacija biti sljedeća – s jedne strane sutkinja Janković, koja tvrdi da je neistina sve što su o njoj rekle tri sudske službenice, a s druge strane tri službenice koje tvrde obratno.

Kako je građanima Republike Hrvatske Ustavom zagarantirano pravo jednakosti pred zakonom, nije nam jasno kako tužiteljica Janković misli da će njezina riječ građanke protiv riječi triju drugih građanki prevagnuti u sudskom postupku, osim ako ne računa na možebitnu sudačku kolegijalnost i pristranost.

No, kako je Hrvatska pravna država, a sudačko zvanje časna profesija koja je pokazala da se zna nositi i sa slučajevima mobbinga u vlastitim redovima, Sindikat čvrsto vjeruje u zakonitu i nepristranu odluku Općinskog suda u Zagrebu, neovisno o tome je li tužiteljica sutkinja ili nije.

Pročitajte još…