KARLOVAC: Grad socijalnog partnerstva

KARLOVAC: Grad socijalnog partnerstva

Karlovac_aneksKU_251104_svi

(SDLSN, 25. studenoga) Današanjim potpisivanjem Dodatka I. Kolektivnom ugovoru za zaposlene u upravnim tijelima Grada Karlovca zaključenog 3. studenoga 2003. godine, nastavljen je socijalni dijalog između Gradskog poglavarstva i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Sindikalne podružnice zaposlenika u upravi Grada Karlovca. Karlovački Gradonačelnik mr. sc. Božo Joha dodatak ugovoru ocijenio je kao logičan nastavak dobre suradnje sa sindikatima i posljedicu politike dogovaranja i razumijevanja objektivnih okolnosti i realnih mogućnosti gradskog proračuna.

I sindikalni povjerenik Dražen Adamić nije krio zadovoljstvo zbog dobre suradnje s gradskim vlastima i dodao kako će nakon izrade pročišćenog teksta cijeli kolektivni ugovor potvrdu svoje vrijednosti imati na referendumu koji će se provesti među zaposlenicima gradske uprave, budući da je njime uvedena obveza plaćanja doprinosa solidarnosti za nečlanove sindikata koji za vrijeme njegova važenja uživaju povoljnosti ugovorene kolektivnim ugovorom.

Karlovac_aneksKU_251104_IhaU njega su ugrađene i pozitivne stečevine kolektivnog pregovaranja ostvarene u državnim službama, prije svega pravo na uvećanje koeficijenta za zaposlenike s 20 do 29 godina staža u upravnim tijelima Grada Karlovca od 4%, 30 do 34 godine 8% i 35 i više godina staža za 10%. Dodatkom je utvrđeno i pravo na naknadu za vrijeme provedeno na pasivnom dežurstvu, uvećanje plaće službenicima koji imaju stupanj magistra i doktora znanosti, pomoć za školovanje djece zaposlenika koji su izgubili život u obavljanju službe i dr.

Predsjednik SDLSN Ivica Ihas dodao je kako partnerstvo i dijalog imaju smila jedino ako počivaju na realnim osnovama, rekavši kako je Karlovac primjer zbog toga grad u kojem je uspostavljen socijalni mir, a njegovi se službenici mogu u potpunosti posvetiti svojim zadaćama, ne bojeći se jednostranog uređivanja njihovih prava.

Ihas je dodao kako je pred Gradom još zadaća donošenja odluke o primjeni Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike na zaposlenike u JVP Karlovac, te istaknuo ulogu Sindikata koji je i jučerašnjim prosvjedom na Markovom trgu pokazao kako se promiču i štite interesi profesije bez koje nema govora o mirnom snu građana.

I profesionalni vatrogasci Karlovca skrenuli su pozornost javnosti na nemogućnost lokalne samouprave da s postojećim proračunskim sredstvima održava odgovarajuću razinu sigurnosti građana i imovine
I profesionalni vatrogasci Karlovca skrenuli su pozornost javnosti na nemogućnost lokalne samouprave da s postojećim proračunskim sredstvima održava odgovarajuću razinu sigurnosti građana i imovine

Gradonačelnik Joha se s time složio, istaknuvši kako grad nastoji pratiti potrebe svojih vatrogasaca, te izrazio spremnost da se ovo pitanje također riješi na obostrano zadovoljstvo.